Kostel Reformované křesťanské církve (Plešivec)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reformovaný kostel (Plešivec)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajKošický
OkresRožňava
ObecPlešivec
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevReformovaná křesťanská církev na Slovensku
Děkanátgemerský
Architektonický popis
Stavební slohgotická architektura
Výstavba14. století
Další informace
AdresaPlešivec, SlovenskoSlovensko Slovensko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Reformované křesťanské církve je gotická sakrální stavba v obci Plešivec v okrese Rožňava v Košickém kraji. Jednolodní kostel, původně zasvěcený svatému Jiří, nyní patřící místnímu sboru Reformované křesťanské církve, se nachází v centrální poloze uprostřed obce a díky dochovaným freskovým malbám mimořádné kvality patří k nejvýznamnějším kulturním památkám Košického kraje.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plešivec byl od 13. století rodovým sídlem místního šlechtického rodu Bubekovců. Ti získali panství od krále Bely IV. po bitvě s Mongoly, v níž mu údajně zachránili život. Jejich rodovým kostelem byl místní kostel s původním patrociniem svatého Jiří. První písemná zmínka o kostele pochází z roku 1314. Původní jednolodní kostelík rozšířili Bubekovci na dvoulodní. V této fázi nechali kostel vymalovat freskami v interiéru i v exteriéru. Pozdně gotická kaple, která se nachází u severní stěny hlavní lodi, byla postavena na počátku 15. století. Inspirovala se pravděpodobně příklady pohřebních kaplí ze Spiše. V kapli je pohřben pouze jeden člen rodu, Ladislav Bubek.

Kostel byl zničen po nájezdu Turků, kteří jej v roce 1558 vypálili. Dalších šedesát let byl jako ruina bez střechy. Na počátku 17. století byl obnoven kalvínským sborem. Loď byla zkrácena a střecha nově zastřešena; strop je od té doby řešen jako plochý, nikoliv jako klenba. V této době vznikla také dřevěná empora.

První výzkum kostela byl proveden v roce 1861. Obnova kostela pokračovala v roce 1938, kdy byl Plešivec součástí válečného Maďarska. Byly odkryty některé fresky. Další restaurování pokračovalo v letech 1977-1978 (Josefík, Székely, Togner). V současné době je kostel opět v rukou restaurátorů.

Architektura kostela[editovat | editovat zdroj]

Kostel se nachází uprostřed obce. Jedná se o reprezentativní jednolodní stavbu s polygonálním presbytářem a k severu orientovanou kaplí. Je dokladem vyspělosti gotické architektury v prostředí středověkého Gemeru. Z gotického období se dochovala zejména severní kaple s gotickými kružbovými okny, fragmenty kleneb a sedile ve tvaru oslího hřbetu. V jejím interiéru je druhotně umístěn gotický náhrobek Ladislava Bubeka z růžového mramoru. Dochoval se také cenný gotický portál spojující kapli s lodí. Fresky, dosud jen částečně odkryté, se nacházejí v presbytáři, kde zobrazují Ukřižování a Poslední večeři. Další fresky byly nalezeny i na vnější straně presbytáře, kde zobrazují svatého Štěpána a svatého Ladislava. Samostatně stojící zvonice pochází z roku 1748. Odborníci usuzují, že fresky jsou dílem zkušeného mistra z Itálie a byly vzorem pro další podobné realizace v kostelech v okolí (Štítník, Ochtiná). Patří k nejkrásnějším freskám na Slovensku.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Exteriér kostela[editovat | editovat zdroj]

Interiér kostela[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi v Plešivci na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]