Kostel Panny Marie Pomocnice (Olomouc-Nová Ulice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Panny Marie Pomocnice
Kostel Panny Marie Pomocnice – čelní pohled, ulice I. P. Pavlova, Olomouc
Kostel Panny Marie Pomocnice – čelní pohled, ulice I. P. Pavlova, Olomouc
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
ZasvěceníPanna Maria
Další informace
AdresaNová Ulice, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Panny Marie Pomocnice v Olomouci je římskokatolický kostel nacházející se na ulici I. P. Pavlova v městské části Nová Ulice patřící k římskokatolické farnosti Olomouc – Nová Ulice.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel začal stavět 6. září 1774 v tehdy samostatné obci Nová Ulice podle vlastního projektu stavitel Václav Beda. Roku 1780 k němu byla přistavěna věž, kterou nechala vybudovat manželka plukovního ranhojiče Antonie Pakostová. Z původní výzdoby se dochovaly mariánský oltářní obraz, olejomalba na plechu Sv. Jan Nepomucký od Jana Kryštofa Handkeho z roku 1740 a křtitelnice.[1] Dochoval se i obraz Panny Marie Pomocnice nad hlavním oltářem.

Původní kostel stál na Nové ulici dříve na místě bývalého Ječmínkova náměstí, v blízkosti dnešní Wolkerovy ulice. Postaven byl již ve 13. století, v roce 1397 byl poprvé zničen, podruhé byl zničen v roce 1620 a zbourán byl v roce 1758 Prusy. Z původní stavby kostela se dochovala mramorová kropenka s letopočtem 1637 a křtitelnice.

Zvony pochází z roku 1520 a 1734. Oprav se kostel dočkal například v roce 1932 (výmalba) či v roce 1966 (vnější fasáda).

Popis historie kostela na nástěnce v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů, Olomouc – Nová ulice

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. FIALA, Jiří, a kol. Chrámy, kostely, svatyně a kaple v Olomouci. Olomouc: Danal, 2008. ISBN 80-85973-77-4. S. 140–141. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]