Kostel Narození Panny Marie (Strašín)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
Vstupní průčelí kostela
Vstupní průčelí kostela
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolická církev
Zasvěcenínarození Panny Marie
Další informace
AdresaStrašín, ČeskoČesko Česko
Kód památky14946/4-3300 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny Marie se nachází v západočeské obci Strašín, nedaleko Sušice. Jedná se o trojlodní barokní stavbu. Kostel byl založen ve 13. století a prošel řadou rekonstrukcí.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Původně jednolodní románská stavba zhruba z poloviny 13. století, prošla gotickou i barokní přestavbou. Během barokní úpravy byly přistavěny boční lodě, a tak se proměnila na trojlodní baziliku. Postranní lodě byly zaklenuty třemi křížovými klenbami s kamennými žebry. Půdorys stavby se tak rozšířil do přibližného tvaru čtverce. Stavebně-historický průzkum kostela v letech 1997–98 potvrdil dochované části původního opevnění hradu, kamenné hradby a bašty. V dnešním sklepě pod kaplí svaté Barbory se zachoval prostor zaklenutý valenou klenbou. Ve stěnách jsou zazděny střílny. Všechny hradby, které obepínají areál kostela mají polygonální půdorys. Součástí areálu je i barokní kostnice, fara a Mariánská zahrada s kaplí za kostelem.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Půdorys kostela je přibližně ve tvaru čtverce při zachování původní délky. Původní trojúhelný štít ukončující kněžiště poskytuje plochu pro nástěnnou malbu. Čistě barokní přístavbou jsou pouze dvě dvoupatrové hranolové věže na bocích presbytáře. Interiér středověkého kostela svůj charakter nezměnil. Středověké okno kněžiště bylo využito jako nika pro umístění Madony nad vstupem do kostela.

Architekturu hlavního oltáře charakterizují dva šroubovité a dva hladké sloupy s korintskými hlavicemi, které nesou mohutné zvlněné kladí. Vedle dynamicky vzhlížejících postav andělů na oltářním retábulu jsou sochy světců sv. Petra a Pavla v životní velikosti, stejně jako sochy sv. Jana Křtitele a sv. Jana Nepomuckého. Do středu barokního oltáře byla umístěna nejcennější sakrální památka nejen kostela, ale celého regionu – gotická milostná socha Strašínské madony, kterou kostelu koncem 15. století daroval velmož Půta Švihovský z Rýzmberka, pán na hradech Švihov a Rabí.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • Umělecké památky Čech 3 (ed. Poche E.) Academia Praha 1980
  • Ukryli Keltové na Šumavě poklad? Kaše Jan, JK BOOKS 2015
  • Ze starobylých končin Šumavy, Knoflíček Zdeněk, Strašín 2004

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]