Kostel Narození Panny Marie (Úbislavice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel Narození Panny Marie
Kostel Narození Panny Marie
Kostel Narození Panny Marie
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajKrálovéhradecký kraj
ObecÚbislavice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátjičínský
FarnostNová Paka
UžíváníŘímskokatolická církev
Zasvěcenínarození Panny Marie
Architektonický popis
Stavební slohbaroko
Další informace
Kód památky10355/6-5661 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kostel Narození Panny Marie je římskokatolický orientovaný filiální kostel v obci Úbislavice, patřící do farnosti Nová Paka. Je chráněn od 10. 11. 1993 jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

V první polovině 14. století stávala na místě dnešního kostela kaple, která byl zasvěcená Panně Marii. V roce 1350 byla nahrazena dřevěným kostelem, který byl farním až do doby sloučení zdejší farnosti s novopackou farností po Třicetileté válce. V letech 1712-1720 byl na místě dřevěného kostela vybudován barokní kamenný kostel, který byl do dnešní podoby přestavěn roku 1851, kdy byla věž rozšířena a zvýšena, byl vybudován hudební chór a také věžička nad kněžištěm. Lokálie byla zřízena v roce 1787 a následujícím roce byla vybudována fara, ale samostatná farnost byla obnovena až roku 1847.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Kostel je situován v horní části obce po pravé straně komunikace ve směru Stav - Zboží. Kolem kostela se nachází hřbitov ohraničený kamennou zdí.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní barokní stavba s téměř čtvercovou lodí, presbytář v ose lodi je půlkruhově uzavřený, střecha je zvalbená se sanktusníkovou věžičkou, po evangelní straně kněžiště je čtvercová přístavba sakristie, po epištolní straně je další čtvercová přístavba. Dvoupatrová věž v západním průčelí je hranolová, v podvěží je schodiště se vstupem na věž. Loď má předsíňku.

Interiér[editovat | editovat zdroj]

Zařízení kostela pochází z velké části ze zrušeného kláštera ve Valdicích, včetně oltářního obrazu Narození Panny Marie od Karla Škréty. Výmalbu kostela provedli v roce 1902 malíři Ludvík Nejedlý a Tomáš Scheuchl. Značná část výzdoby je z dílen Buška ze Sychrova, obrazy jsou od Josefa Mühla.

Varhany[editovat | editovat zdroj]

Varhany jsou dílem varhanáře Josefa Predigera.

Bohoslužby[editovat | editovat zdroj]

Pravidelné bohoslužby se konají první neděli v měsíci od 17.00.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2020-04-16]. Identifikátor záznamu 120722 : kostel Narození P. Marie. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]