Kose

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tento článek je o městečku Kose. O stejnojmenné samosprávné obci pojednává článek Kose (obec).
Kose
Poloha
Souřadnice
StátEstonskoEstonsko Estonsko
KrajHarjumaa
ObecKose
Kose (Harjumaa)
Kose
na mapě Estonska a kraje Harjumaa
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel2 156 (2006)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na městečko Kose od vesnice Karla

Kose (německy Kosch) je městečko v estonském kraji Harjumaa, samosprávně patřící do obce Kose, jejímž je administrativním centrem.

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Jako názvy téměř všech estonských sídel, je i jméno Kose tvarem genitivu, v tomto případě genitivu slova „kosk“, tedy „peřej“. Kose se nachází v širokém údolí Pirity, která právě poblíž městečka teče rychleji a tvoří drobné peřeje, na toku řeky jinak vzácné. Podle těchto peřejí byla pravděpodobně pojmenována vznikající osada Kose.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Kose je v pramenech poprvé zmiňováno v Dánské knize počtů z roku 1241 v podobě Cosius. Podle soupisu zde již v roce 1219 nebo 1220 byla vesnice o devíti poplužích. Pravděpodobně již v této době byl postaven koský kostel, který se tak řadí mezi nejstarší v Harijsku.

Doložena je účast obyvatel koské farnosti na Svatojiřském povstání roku 1343. Trestná výprava křižáků následujícího roku pravděpodobně drasticky snížila počet obyvatel v Kose a v okolí, protože v polovině 15. století, tedy o století později, je Kose zmiňováno opět jen jako devítipoplužní vesnice.

Roku 1346 je v pramenech zmiňován vodní mlýn na Piritě.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Plán městečka Kose