Klášter sv. Jana Theologa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Klášter svatého Jana Teologa
Základní informace
Slohbyzantská architektura
Výstavba11. století
Poloha
AdresaPatmos Municipality, ŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Klášter svatého Jana Teologa (řecky: Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου) je pravoslavný klášter (monastýr) v Řecku, na ostrově Patmos, ve městě Chorá. Založený byl v roce 1088 Janem Christodoulosem, jemuž ostrov daroval byzantský císař Alexios I. Komnenos.[1] Typickým pro něj je mohutné opevnění, které klášter získal kvůli hrozbě útoku pirátů a seldžuckých Turků. Je pojmenován po autorovi knihy Zjevení, který podle textu žil na ostrově, když na něj přišly vize apokalypsy.[2] Nejstaršími částmi kláštera jsou katholikon (hlavní kostel) a refektář z 11. století. Dvoupatrová arkáda na jižní straně kláštera byla postavena v roce 1698. V klášterní knihovně je uloženo nejméně 330 rukopisů (267 na pergamenu), včetně 82 rukopisů Nového zákona. Klášter má mezi svými relikviemi i lebku apoštola Tomáše. Od svého založení je klášter poutním místem a místem vzdělanosti. Je unikátní tím, že integroval okolní komunitu Chorá, která postupně vznikla kolem jeho opevnění. Náboženské obřady, které pocházejí z raného křesťanského období, se v klášteře provozují dodnes. V roce 1999 byl klášter zapsán na seznam Světového dědictví UNESCO v rámci položky „Historické centrum (Chorá) s klášterem svatého Jana Teologa a jeskyní Apokalypsy na ostrově Patmos“.[3]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monastery of Saint John the Theologian na anglické Wikipedii.

  1. St. John the Theologian's Monastery in Patmos. Monastiria.gr [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  2. The Monastery of Saint John the Theologian and the Cave of the Apocalypse on Patmos. Greeknewsagenda.gr [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  3. The Historic Centre (Chorá) with the Monastery of Saint-John the Theologian and the Cave of the Apocalypse on the Island of Pátmos. UNESCO World Heritage Centre [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky)