Kaufungen

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaufungen
Kostel sv. Kříže v Kaufungenu
Kostel sv. Kříže v Kaufungenu
Kaufungen – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška198 m n. m.
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměHesensko
Vládní obvodKassel
Zemský okresKassel
Kaufungen
Kaufungen
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha26,1 km²
Počet obyvatel12 764 (2022)[1]
Hustota zalidnění488,1 obyv./km²
Správa
StarostaArnim Roß
Vznik1970
Oficiální webwww.kaufungen.eu
PSČ34260
Označení vozidelKS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaufungen je město v německé spolkové zemi Hesensko v zemském okrese Kassel. Samotné město se nachází asi 10 km od Kasselu a jeho populace čítá přibližně 13 tisíc[1] obyvatel.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Interiér kostela sv. Kříže
Pohled na jednu z kaváren ve městě

První historická zmínka o obci na území dnešního Kaufungenu, tehdy pod názvem Coufunga, pochází z roku 1011, kdy bylo toto označení použito u královského dvora a označovalo právě obec v těchto místech. Nicméně dle odhadů je místní kaple svatého Jiřího ještě starší a pochází již z 10. století.

V roce 1017 římský císař Jindřich II. a jeho manželka Kunhuta Lucemburská založili Kaufungenské opatství, jehož základem byl benediktinský klášter sv. Kříže, postavený na strmém okraji údolí řeky Losse, nyní se však nachází v samotném centru Oberkaufungenu. Po smrti Jindřicha se Kunhuta rozhodla vstoupit právě do tohoto kláštera, kde žila až do své smrti v roce 1033/1039.

V roce 1527 zapříčinily reformace uzavření kláštera, avšak samotná budova a fara stojí i v současné době. Je častým hostitele koncertů především vážně hudby. Nadále byl Kaufungen v historii zmiňován jako centrum těžby, sklářství, pálení dřevěného uhlí, lesnictví a výroby papíru. V roce 1970 se vesnice Oberkaufungen a Niederkaufungen sloučily a vzniklo město Kaufungen.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Oberkaufungen i Niederkaufungen mají historická náměstí s dobře zachovanými roubenými domy. I přesto je největší atrakcí města kostel sv. Kříže, který je pravidelným hostitelem koncertů vážné hudby. Blízko kostela leží kaple svatého Jiří, která pravděpodobně pochází již z 10. století. Jen Oberkaufungen má dvě muzea; Alte Schule (stará škola), které dokumentuje historii města od středověku až po současnost, a Roßgang, hornické muzeum nabízející scény z historických dolů.

Kaufungen se nachází v blízkosti Märchenlandweg, stezky, která je vhodná pro dlouhé túry, jízdu na koni nebo pořádání cyklistických závodů.

Doprava a geografie[editovat | editovat zdroj]

Silnice A7 tvoří jednu z možností, jak se rychle z Kaufungenu dostat do Kasselu. Naopak silnice B7 vede z města do Eisenachu. Mimo to má Kaufungen železnici a s Kasselem je spojen tramvajovou sítí. Tramvaj č. 4 jezdí přímo do centra a dále na nádraží.

Kaufungen se nachází v úzkém údolí řeky Losse a z východu je obklopen strmými, zalesněnými kopci zvanými Kaufunger Wald (Kaufungerský les). Základem města jsou dvě historické obce; Oberkaufungen a Niederkaufungen a v blízkém sousedství můžeme najít města Niestetal a Nieste na severu, Söhrewald na jihu, Lohfelden na jihozápadě a severozápadně od Kaufungenu je velké město Kassel.

Partnerská města[editovat | editovat zdroj]

Kaufungen podepsal smlouvy o spolupráci s těmito městy:

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kaufungen na anglické Wikipedii.

  1. a b register of German municipalities (2022). 21. září 2023. Dostupné online. [cit. 2023-10-07]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]