Katolická církev v Africe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Katolická církev v Africe je součást celosvětové katolické církve pod vedením papeže. V roce 2005 bylo odhadováno, že katolíků je v Africe celkem 135 miliónů, což představovalo asi 16,5 % africké populace. Během návštěvy Benedikta XVI. v Africe v roce 2009 se počet katolíků odhadoval již na 158 milionů.[1] Kromě římskokatolické církve (latinského ritu) jsou v Africe přítomny i některé východní katolické církve:

Heinrich Scherer, Mappa Geographica exhibens Religionem Catholicam alicubi per Africam sparsam, circa 1710

V roce 2010 bylo v Africe asi 500 diecézí nebo jim na roveň postavených územních katolických struktur. V roce 1969 vzniklo Sympozium biskupských konferencí Afriky a Madagaskaru (Symposium of Episcopal Conferences of Africa and Madagascar, SECAM, nebo Symposium des Conférences Episcopales d’Afrique et de Madagascar, SCEAM), ale v Africe působí i jiné regionální biskupské konference, jako:

V katolické církvi k lednu 2017 žije 16 afrických kardinálů, služebně i věkově nejmladším z nich je kardinál Dieudonné Nzapalainga; Peter Turkson byl považován při konkláve v roku 2013 za jednoho z papabili. Jedním z největších problémů afrického křesťanství je pronásledování ze strany militantního islamismu, např. ze strany fundamentalistické organizace Boko Haram. I přes pronásledování patří katolicismus v Africe k dynamicky se rozvíjejícím náboženstvím a očekává se, že v roce 2025 bude celá šestina katolíků na světě (230 milionů) pocházet z Afriky.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Rachel Donadio, "On Africa Trip, Pope Will Find Place Where Church Is Surging Amid Travail," New York Times, 16 March 2009.
  2. David Barrett, International Bulletin of Missionary Research, Vol. 30, No 1, January 2006, 29

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]