Katedrála svatého Sabina

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Katedrála v Bari
Místo
StátItálieItálie Itálie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevkatolicismus
ZasvěceníSabinus of Canosa
Architektonický popis
Stavební slohapulská románská architektura
Výstavba1292
Další informace
AdresaBari, ItálieItálie Itálie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Katedrála svatého Sabina v Bari (Cattedrale di Bari nebo Cattedrale di San Sabino) je katedrála v Bari v italské Apulii. Ačkoli je méně známá než nedaleká bazilika sv. Mikuláše, je hlavním chrámem arcidiecéze Bari-Bitonto. Je zasvěcena sv. Sabinovi z Canosy, což byl biskup z 6. století, jehož ostatky byly do Bari přineseny v 6. století.

Současná budova byla postavena ve 12. a 13. století na místě ruin byzantského chrámu zničeného v 1156 Vilémem I. Sicilským. Po pravé straně transeptu je stále možné vidět stopy původní dlažby.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Biskupové jsou v Bari doloženi k roku 347. Na arcibiskupy byli povýšeni v 6. století, a již tehdy je v Bari doložena katedrála. Pod současnou hlavní lodí jsou stopy apsidy kostela z prvního tisíciletí. Měl tři lodě a čtvercové sloupy a základy na ose mírně odchýlené od osy současné katedrály. Jeden z mozaikových chodníků nese nápis se jménem biskupa Ondřeje (758-761) a zdá se velmi pravděpodobné, že se jedná o pozůstatky první katedrály, která byla zničena v 9. nebo 10. století.

Krypta

V první polovině 11. století tehdejší arcibiskup nařídil výstavbu nové katedrály. Chrám byl dokončen za arcibiskupů Mikuláše I. (1035–1061) a Ondřeje II. (1061–1068), avšak byl v roce 1156 zničen Vilémem I. Sicilským spolu se zbytkem města (ušetřena byla bazilika svatého Mikuláše). Koncem 12. století arcibiskup Rainaldo zahájil rekonstrukci katedrály, k níž se použil materiál z předchozího kostela a dalších zničených budov. Vysvěcena byla 4. října 1292. Nová katedrála byla postavena ve stylu baziliky svatého Mikuláše, která mezitím sloužila jako katedrála.

V 18. století vznikla fasáda a byly provedeny barokní úpravy interiéru chrámu, Trully (bývalého baptistéria, dnes sakristie) a krypty. Tuto přestavbu nařídil arcibiskup Muzio Gaeta a byla provedena podle projektu Domenica Antonia Vaccary. Později budova prošla řadou dalších renovací, demolicí a přístaveb. Původní románský vzhled interiéru byl obnoven v 50. letech 20. století. Poslední dvě renovace proběhly jedna ke konci 20. století, která obnovila románský charakter stavby, a druhá počátkem 21. století, která se týkala interiéru.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cathédrale de Bari na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]