Kateřina Falk

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kateřina Falk
Narození5. února 1984 (40 let)
Zlín
Alma materImperial College London
Oxfordská univerzita
PracovištěNárodní laboratoř Los Alamos
ELI Beamlines
Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf
Technická univerzita Drážďany
Oborylaboratorní astrofyzika, fyzika plazmatu, lasery
OceněníNositel Neuron Impulsu (2017)
Webusers.physics.ox.ac.uk/~Gregori/research/xrts/eos/eos.html
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kateřina Falk (* 5. února 1984 Zlín) je česká fyzička zabývající se laboratorní astrofyzikou, fyzikou plazmatulasery.

Vystudovala Imperial College London a doktorát získala na Oxfordské univerzitě. Jako vědkyně pracovala v Národní laboratoři Los Alamos v Novém Mexiku. Podílela se na vývoji laserového centra ELI Beamlines v Dolních Břežanech u Prahy. V současnosti vede vlastní výzkumnou skupinu v Helmholtz centru v Drážďanech-Rossendorfu[1] a přednáší na Technické univerzitě v Drážďanech. Od roku 2018 působí jako vědkyně na Akademii věd České republiky.

Je držitelkou ceny Britského parlamentu SET for Britain pro mladé vědce (2011),[2] zvláštního výročního ocenění vědeckých týmů v Los Alamos LAAP (2012) a českého Neuron Impulsu (2017). Přednášela na mnoha popularizačních i odborných akcích, např. na TedX talku ve Zlíně, každoroční konferenci žen ve vědě pod AVČR či sympoziích v USA, Japonsku, Belgii, Francii a Maďarsku. Aktivně popularizuje vědu, ve spolupráci s nakladatelstvím Nová beseda vydala knihu pro širokou veřejnost Co je nového ve fyzice (2018).

Publikace[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Helmholtz Young Investigator Group – Katerina Falk [online]. Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf [cit. 2019-09-15]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SET for BRITAIN 2011: WINNERS [online]. SET for BRITAIN [cit. 2019-09-15]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2019-09-18. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]