Karpenisi

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Karpenisi
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška975 m n. m.
StátŘeckoŘecko Řecko
Karpenisi
Karpenisi
Rozloha a obyvatelstvo
Počet obyvatel6 655 (2021)
Správa
Oficiální webwww.karpenissi.gr
Telefonní předvolba2237
PSČ36100
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Karpenisi (řecky Καρπενήσι) je město v Řecku. Je správním střediskem regionální jednotky Euritánie v kraji Střední Řecko a nachází se 200 km severozápadně od Athén.[1] Město má 8 575 obyvatel a ve stejnojmenné obci žije 13 105 obyvatel.

Město leží na úpatí hory Tymfristos v nadmořské výšce 960 m a protéká jím řeka Karpenisiotis. Je střediskem horské turistiky a získalo přezdívku „řecké Švýcarsko“.[2] Oblast Euritánie je známa bohatou vegetací a množstvím památek, z nichž nejznámější je klášter Prousos.

Dokladem antického osídlení je zlatý poklad z Karpenisi pocházející ze 3. století př. n. l.[3] Název města pochází z arumunského výrazu pro habr kárpinu. V sedmnáctém století zde působil církevní učitel Eugenios Aitolos, který nechal postavit místní kostel. Součástí řecké osvobozenecké války byla bitva u Karpenisi 21. srpna 1823, v níž padl Markos Botsaris. V okolí Karpenisi probíhaly za druhé světové války boje s německými okupanty, které připomíná muzeum odboje ve vesnici Koryschades.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Web Greece Dostupné online
  2. The Kase Project Dostupné online Archivováno 9. 7. 2020 na Wayback Machine.
  3. National Archaelogical Museum Dostupné online
  4. Greece Is Dostupné online

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]