Karikatura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Karikaturista)
Karikatura Charlieho Chaplina.

Karikatura (popřípadě karikování) je zjednodušené, někdy humorné či komické, jindy satiricky kritické a úmyslně zesměšňující, výtvarné či literární dílo, které značně zvýrazňuje některé tvary obličeje, lidské postavy nebo i nějaké osobní vlastnosti, důležitý povahový rys (či jiné další významné skutečnosti) u zobrazované osoby resp. u karikovaného člověka.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Karikatura Olivera Hardyho

Karikatura (z ital. caricare, přehánět, dělat ostudu) se od všech jiných humoristických žánrů odlišuje nejen svou úmyslně zjednodušenou zkratkovitostí podání, ale především zjevným přeháněním a úmyslným zdůrazňováním vybraných rysů zobrazovaného člověka. Navíc kromě své humorné stránky může být výrazem ostré společenské kritiky, jasného zesměšnění, protestu či odporu vůči příslušné osobě. Svojí povahou má patrně nejblíže k žánru parodie.

Předmětem karikatury bývají nejčastěji osoby veřejně činné a všeobecně známé (například politici, sportovci, umělci apod.). Umělec, který se zabývá karikaturami, je karikaturista. Karikaturisty bývají často i renomovaní výtvarníci a kreslíři-humoristé.

Existuje i přenesený význam[zdroj⁠?] slova, kdy karikatura je použita jako pejorativum pro nějakou osobu, jež se chová nevhodně, chápe, vyslovuje a interpretuje nesprávně některé jevy a myšlenky apod., jeho použití vždy záleží na celkovém kontextu sdělení.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • PETRÁČKOVÁ, Věra; KRAUS, Jiří, a kol. Akademický slovník cizích slov A-Ž. Praha: Academia, 2000. 834 s. ISBN 80-200-0607-9. 
  • Stehlíková, Blanka: Bič smíchu : Výstava české politické karikatury, kresby a grafiky mezi dvěma světovými válkami, Praha, říjen-listopad 1971. Katalog. Praha: Galerie hlavního města Prahy, 1971.
  • Art as Activist: Revolutionary posters from Central and Eastern Europe. London: Thames and Hudson, 1992.
  • Fronk, Václav: Sebereflexe české společnosti: přelom 19. a 20. století v perspektivě humoristických časopisů. Bílina: V. Fronk, 2011.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]