Karel Pavlíček (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Monsignore
ThDr. Karel Pavlíček
Církevřímskokatolická
Provinciemoravská
Diecézebrněnská
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení5. července 1970 Brno
Osobní údaje
Datum narození26. května 1929
Místo narozeníBudišov, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Datum úmrtí17. května 2010 (ve věku 80 let)
Místo úmrtíBrno, ČeskoČesko Česko
Místo pohřbenína hřbitově v Pozořicích
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mons. Mgr. Karel Pavlíček (26. května 1929 Budišov17. května 2010 Brno) byl český římskokatolický kněz, dlouholetý duchovní správce v Ivančicích a papežský kaplan.

Život[editovat | editovat zdroj]

Stejně jako jeho o rok mladší sestra Marie pocházel ze zemědělské rodiny Karla Pavlíčka staršího a Marie rozené Sedlákové. Když mu byly čtyři roky, zemřela mu matka. Jeho otec se znovu oženil a z druhého manželství se narodily ještě dcery Božena a Růžena. Karel vystudoval reálné gymnázium ve Velkém Meziříčí a po maturitě v roce 1948 vstoupil do brněnského kněžského semináře. Po jeho zrušení roku 1950 musel nastoupit základní vojenskou službu, kterou strávil u pomocných technických praporů. Z nich byl propuštěn v roce 1953, poté pracoval ve stavebnictví v severních Čechách jako jako frézař, účetní, dlaždič, skladník a zásobovač. Teprve roku 1968 mohl vstoupit do litoměřického kněžského semináře a dne 5. července 1970 přijal v Brně kněžské svěcení. V roce 1971 dokončil svá teologická studia a byl ustanoven farním vikářem v Třešti, kde byl činný v hnutí Fokoláre a organizoval aktivity pro mládež.

Roku 1974 se stal administrátorem v Modřicích a administrátorem excurrendo v Moravanech. V lednu 1979 byl přeložen do Ivančic, odkud později načas spravoval excurrendo také farnost v Neslovicích. Po letech kněžského působení se začal jeho zdravotní stav zhoršovat a Karel Pavlíček musel podstoupit dvě operace. V červenci 1996 proto byl ustanoven výpomocným duchovním v Pozořicích, od srpna 1996 pak působil několik let rovněž jako děkan modřického děkanátu. Dne 5. dubna 2000 jej papež Jan Pavel II. jmenoval kaplanem Jeho Svatosti. V lednu 2006 Karel Pavlíček utrpěl infarkt myokardu a později byl opakovaně hospitalizován kvůli rakovině nosohltanu. Zemřel na zástavu srdce v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny a byl pohřben na pozořickém hřbitově.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]