Kaple svatého Huberta (Benecko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Huberta
Místo
StátČeskoČesko Česko
krajliberecký
okresSemily
ObecBenecko
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézekrálovéhradecká
Vikariátjilemnický
Farnosthornoštěpanická
Statuskaple
Datum posvěcení27. červenec 2005
SvětitelJoachim Fąs
Architektonický popis
ArchitektJan Dostál
Výstavba2004 - 2005
Specifikace
Délka5 m
Šířka3,6 m
Výška12 m
Umístění oltářezápad
Stavební materiálkámen
Další informace
AdresaBenecko, ČeskoČesko Česko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Huberta je kaple v obci Benecko postavená roku 2005. Pravidelně, poslední červencovou neděli, se zde konají poutě. Zvonička zvoní pravidelně každé ráno v 7 hodin, v poledne a večer ve 20 hodin.[1]

Výstavba[editovat | editovat zdroj]

Křížek u kaple
Areál kapličky sv. Huberta na Benecku, celkový pohled
Kaplička sv. Huberta na Benecku - interiér s oltářním obrazem M. Gerstnera

Před výstavbou kaple zde stál kříž. Ten byl v rámci stavby kapličky zrekonstruován a nyní stojí o pár metrů dál u silnice. Pod křížem je nápis

"Já jsem cesta, pravda a život."

Výstavbu financovala Obec Benecko a veřejná sbírka. Položení základních kamenů kaple proběhlo 21. července 2004[pozn. 1]. Samotnou stavbu kaple zajistili především místní řemeslníci, vyjma klempířských prací, kříže a kování, které byly od firem z okolí Hořic. Zvon do kaple byl přenesen ze zrušené kapličky u Hančovy boudy. Kaple byla vysvěcena P. Joachimem Fąsem, místním duchovním správcem, při ekumenické bohoslužbě 30. července 2005.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Zděná stavba eliptického tvaru s konvexně vykrojeným vstupním průčelím[pozn. 2]. Na štítu nad vchodem se nalézá reliéf s obecním znakem vytesaný do pískovce, na střeše je vztyčena zvonička s cibulovou věžičkou a křížem na vrcholu.[2] Čtyři okénka osvětlují vnitřní prostor, ve kterém dominuje velký oltářní obraz znázorňující sv. Huberta od MVDr. Miloše Gerstnera. Uprostřed obrazu stojí jelen se zářícím křížem mezi parohy – znak obce Benecko. V levé části klečí lovec Hubert s kopím a se psy a v úžasu se dívá na zjevení. Také na pravé straně se nachází mužská postava, v tomto případě je to stojící šedovousý mnich, za ním je v pozadí laň a chatrč (poustevna). Podle pověsti totiž v nedalekém lese (Poustce) žil poustevník s jelínkem.[3]

Areál[editovat | editovat zdroj]

V okolí kaple byl vybudován víceúčelový areál, umožňující pořádání veřejných i soukromých akcí. Jeho součástí je krytá veranda s místy k sezení, technické zázemí, herní prostor a jedna ze zastávek Lufťákovy stezky, zábavného turistického okruhu pro procházku s dětmi. Areál podkovovitě obklopuje palouk před kapličkou a nabízí výhledy západním směrem do Křižlic a Vítkovic, ve východním směru na Benecko, jižním směrem do údolí Lhoty Štěpanické. Pro panoramatický rozhled lze vystoupit na blízkou Jindrovu skálu. Areál je využíván nejen k pořádání poutí, ale i hasičských soutěží a akcí, pořádaných občanskými uskupeními (každoroční Dřevosochání, akce Kolečkování, pořádaná uskupením Sokolíci z Benecka, Zábava u Kapličky a další). Oblíben je i pro pořádání svateb.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Základní kameny jsou 4, neboť tolik bylo samostatných vsí, které dnes skládají obec Benecko
  2. Inspirací architektu Dostálovi byl obrys znaku Benecka

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. NEUTRAL SOLUTION S.R.O. Kaple sv. Huberta - Zajímavosti Benecka - Benecko a okolí - Kaple sv. Huberta | Šúsovka - horská chata k pronájmu Krkonoše. www.susovka.cz [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online. 
  2. Krkonose.eu ~ Kostely, kapličky, poutní místa. www.krkonose.eu [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-02-12. 
  3. WWW.OHORNIG.CZ, Ondrej Hornig. Kaple sv. Huberta, biskupa. Vikariát Jilemnice [online]. [cit. 2020-04-02]. Dostupné online.