Kaple svatého Hilaria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svatého Hilaria
kaple svatého Hilaria
kaple svatého Hilaria
Místo
StátFrancieFrancie Francie
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciemarseillská
Diecézeavignonská
Statuskaple
Datum posvěcení17. září 2019
Další informace
AdresaBeaumes-de-Venise, FrancieFrancie Francie
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple svatého Hilaria v katastru obce Beaumes-de-Venise, department Vaucluse, region Provence-Alpes-Côte d'Azur je románská stavba na místě původní kaple ze 6. století.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Stojí v nadmořské výšce 287 m na návrší vápencového masivu Dentelles de Montmiraill severně nad obcí Beaumes-de-Venise. Ke kapli je přístup pouze po turistické stezce.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kaple v současnosti zasvěcená svatému Hilariovi zde stála již v 6. století. Ta byla zničena a vypálena saracénskými nájezdníky v 8. století. Začátkem 12. století byla obnovena a žilo zde několik mnichů. Jednalo se o románskou stavbu ve tvaru latinského kříže. Na hlavní loď délky 15,75 m, šířky 4,75 m a výšky 8 m navazovala loď příčná o délce 9 m a šířce 4,25 m. Stavba byla zakončená polokruhovou apsidou o průměru 4 m.[1] Stěny o tloušťce 1 m, postavené z vápencových kamenů spojených vápennou maltou, zůstaly neomítnuté. Střecha měla valenou klenbu krytou břidlicovými deskami. Okenní oblouky byly z pískovce. Po odchodu mnichů bylo místo opuštěno a chátralo. Střecha se propadla, stěny se rozpadaly, interiér i exteriér zarostl náletovou vegetací.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Na podzim roku 2011 se majitelé pozemku rozhodli pozemek darovat avignonskému arcibiskupství.[2] V roce 2012 byla založena společnost Sauvegardons la Chapelle St Hilaire,[3] která si dala za cíl kapli zachránit. Prezidentem společnosti je avignonský arcibiskup. Při archeologickém průzkumu se našly v apsidě základy z 6. století. Během odstraňování suti a náletů uvnitř lodi bylo objeveno použití čtyř fragmentů z římských budov. Basreliéfy na nich představovaly boha Jupitera a Merkura, další reliéf pak boha Bakchuse doprovázeného keltským bohem, kterým byl pravděpodobně Cernunnos. Třetí reliéf zobrazoval rituální oběť se dvěma postavami a kozou a poslední reliéf solární disk, nádobu s vínem a třemi postavami.[1] Během následujících 8 let byla kaple zrekonstruována původními stavebními postupy a materiály do podoby z 12. století. Práce zajišťovali dva placení odborníci a desítky dobrovolných pracovníků, od studentů, skautů, místních obyvatel a jejich přátel až po několik Čechů.[4] Na obnovu kaple kromě několika institucí přispělo finančně několik stovek dobrovolných dárců. Kaple byla znovu vysvěcena avignonským arcibiskupem 17. září 2019.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Dentelles de Montmirail. fr.smarttravelapp.com [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-12-28. 
  2. SAUVONS LA CHAPELLE SAINT-HILAIRE (6ème siècle). www.credofunding.fr [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  3. Origine de l’association de sauvegarde – Sauvegardons la Chapelle St Hilaire [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  4. L’Europe chrétienne vient au secours de St Hilaire [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

  • Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa k tématu Kaple svatého Hilaria na Wikimedia Commons
  • ALLÈGRE, A.; BLACHON, Pierre. Monographie de Beaumes-de-Venise (Vaucluse) eBook [online]. EAN 9782402600699: Léonce Laget Éditeur, 1967-01-01 [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  • Sauvegardons la Chapelle St Hilaire – Bienvenue dans l'aventure. chapellesainthilaire.fr [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  • Kaple svatého Hilaria - video. www.sud-tv-locale.org [online]. [cit. 2019-12-28]. Dostupné online. (francouzsky) 
  • Consécration d’une chapelle du Ve siècle par Mgr Cattenoz. YouTube [online]. Diocèse Avignon. Dostupné online. (francouzsky)