Kaple svaté Barbory (Olomouc)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple svaté Barbory
Pohled z podhradí na kapli sv. Barbory v areálu bývalého olomouckého hradu
Pohled z podhradí na kapli sv. Barbory v areálu bývalého olomouckého hradu
Místo
StátČeskoČesko Česko
Souřadnice
Map
Základní informace
Statuskaple
ZasvěceníBarbora z Nikomédie
Další informace
AdresaOlomouc, ČeskoČesko Česko
Kód památky13754/8-3751 (PkMISSezObrWD) (součást památky Zdíkův palác)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple sv. Barbory je barokní kaple v románské okrouhlé věži přemyslovského paláce v areálu bývalého olomouckého hradu, který je národní kulturní památkou.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pohled na kapli sv. Barbory z nádvoří kapitulního děkanství

Okrouhlá věž s kaplí sv. Barbory se nachází ve strategickém místě bývalého olomouckého hradu. Byla postavena jako románská obytná věž v polovině 12. století. Na přelomu 12. a 13. století se stala součástí tzv. Nového hrádku, sídla markraběte. S raně gotickou hradbou navazující na její západní stranu byla součástí městského opevnění. V 15. a 16. století bylo k věži přistavěno vřetenovité schodiště a prolomena nová okna na severní a jižní straně. Po roce 1535 byla začleněna do kapitulního děkanství. [2]

V polovině 18. století za děkana Glandorfa prošla věž barokní přestavbou. Byla v ní nově vytvořena tři podlaží (z toho jedno podzemní). V nejvyšším podlaží vznikla v roce 1762 barokní soukromá prelátská kaple sv. Barbory.[3] Po několika letech přestala sloužit svému účelu a do 2. poloviny 19. století celý objekt věže značně zchátral. Kaple byla obnovena v rámci úprav děkanské rezidence, které započaly po nástupu děkana Roberta Lichnovského v roce 1868. Byla provedena výmalba stěn a štuková výzdoba, kaple dostala novorenesanční vzhled. Slavnostní vysvěcení kaple se konalo 16. července 1876. [2] Zasvěcení kaple sv. Barboře souvisí s osudem světice, kterou její otec věznil ve věži.

Kaple byla renovována v letech 1975–1976 dílnou Umělecká řemesla Brno. Nástěnné malby byly přitom zcela přemalovány, přičemž však slohově i tvarově byla původní výzdoba respektována. Nepřemalovány zůstaly jen některé části figur z výjevů ze života sv. Barbory dochované v horní části interiéru kaple, naopak zcela nově byly v přízemí namalovány erby biskupů a arcibiskupů. Další restaurátorské práce, při nichž byla tato pozdější přemalba zachována, se uskutečnily v letech 2005–2006 v rámci zřizování Arcidiecézního muzea. [4]

Románská okrouhlá věž s kaplí sv. Barbory je od roku 2006 přístupná veřejnosti jako součást expozice Arcidiecézního muzea.

Popis[editovat | editovat zdroj]

pohled do kupole kaple sv. Barbory

Kaple se nachází ve třetím podlaží okrouhlé hradní věže na severní frontě Václavského náměstí. Ve středověku měla věž kuželovou střechu, v baroku byla nahrazena kupolí s lucernou. Na špičce lucerny se nachází pozlacená plechová figura sv. Barbory.

Výmalba kupole pochází od německého architekta a malíře Franze Storna staršího. [3]Ve stropě lucerny namaloval průčelí kostela sv. Petra. Na ploše kupole jsou v iluzivních vitrážích postavy čtyř evangelistů, v horní části tamburu čtyři výjevy ze života sv. Barbory. Kopule spočívá na kladí se zalamovanou římsou, kterou nesou pilastry s kompozitními hlavicemi. Ve vlysu kladí je umístěn latinský nápis s heslem rytířského řádu templářů. Na stěnách kaple jsou namalovány znaky olomouckých církevních hodnostářů a olomouckého arcibiskupství.

Součástí štukového oltáře pevně osazeného v kapli sv. Barbory je obraz Madony s anděly a dvěma světci, jehož původ a stáří se nepodařilo určit. Do kaple byl zřejmě pořízen až dodatečně a nese znaky dvorského umění za vlády císaře Rudolfa II. [2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Přemyslovský palác - Památkový Katalog. pamatkovykatalog.cz [online]. [cit. 2021-05-23]. Dostupné online. 
  2. a b c FIALA, Jiří, a j. Chrámy, kostely, svatyně a kaple v Olomouci. [s.l.]: DANAL, 2008. ISBN 80-85973-77-4. Kapitola Kaple sv. Barbory, s. 26–29. 
  3. a b SAMEK, Bohumil; DOLEJŠÍ, Kateřina. Umělecké památky Moravy a k. Praha: Academia, 2021. ISBN 978-80-200-3122-8. S. 78. 
  4. LEBEDOVÁ, Zdenka. Poznámky k nedávnému restaurování výzdoby kaple sv. Barbory ve stejnojmenné věži v areálu Arcidiecézního muzea Olomouc [online]. 2007 [cit. 2021-05-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2021-05-23. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • ELBELOVÁ, Gabriela; ZATLOUKAL, Pavel. Arcidiecézní muzeum Olomouc: průvodce. Olomouc: Muzeum umění Olomouc, 2006. ISBN 80-85227-83-5. 
  • FIALA, Jiří, aj. Chrámy, kostely, svatyně a kaple v Olomouci. [s.l.]: DANAL, 2008. 208 s. ISBN 80-85973-77-4. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]