Kaple Panny Marie Pomocné (Přední Paště)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple Panny Marie Pomocné na Předních Paštích
Obnovená kaple Panny Marie Pomocné na Předních Paštích (léto 2018)
Obnovená kaple Panny Marie Pomocné na Předních Paštích (léto 2018)
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský kraj
OkresOkres Klatovy
ObecHartmanice
Souřadnice
Kaple Panny Marie Pomocné (Přední Paště)
Kaple Panny Marie Pomocné (Přední Paště)
Kaple Panny Marie Pomocné (Přední Paště) na mapě České republiky
Základní informace
Užíváníhornická kaplička u cesty
ZasvěceníPanna Maria
Datum posvěcení2012[1][p 1]
Zánik50. léta 20. století (původní kamenná stavba)
Specifikace
Stavební materiálpůvodně dřevo, pak kámen (až do 50. let 20. století), v rámci obnovy v roce 2011[1][p 1] opět kámen
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Obnovená kaple Panny Marie Pomocné na Předních Paštích (podzim 2018)

Hornická kaple Panny Marie Pomocné v místě již zaniklé osady Přední Paště[p 2] spadá do katastru šumavské obce Hartmanice v okrese Klatovy v Plzeňském kraji.

Historie[editovat | editovat zdroj]

V oblasti nedaleko od kapličky se již od 14. století těžilo ve štolách[p 3] v dolu svaté Panny Doroty zlato.[3] Původní dřevěná kaplička sloužila horníkům k modlitbě za ochranu životů při pobytu v hlubinách země jakož i za štěstí při hledání dalších zlatých žil.[3] Na místě zchátralé dřevěné kapličky byla později zbudována nová kamenná kaplička zasvěcená Panně Marii Pomocné, která zde stála až do 50. let 20. století.[3] Vojenský výcvikový prostor, jenž pohltil toto území, znamenal definitivní konec existence této kapličky.[3] Na jejím místě byla postavena (a dokončena v roce 2011[1][p 1]) dobrovolníky[p 4] nová kamenná kaplička.[3] Ta byla slavnostně vysvěcena v roce 2012[1][p 1] za účasti několik set poutníků z obou stran Šumavy.[2][p 1]

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Kaplička Panny Marie Pomocné u Předních Paští se nachází v nadmořské výšce 785 m na zeleně značené veřejně přístupné turistické trase vedoucí z Prášil po vrstevnici zařízlé ve východním svahu šumavské Slunečné (996 m n. m.), přes dnes již zaniklou obec Stodůlky v údolí řeky Křemelné, pokračující jižními partiemi svahů hory Křemelná (1 125 m n. m.) (vysoko nad údolím řeky Křemelné), přes oblasti Zadních Paští, Prostředních Paští a Předních Paští, kde vede v těsné blízkosti kolem kapličky.[p 5] Značená (zelená) cesta dále pokračuje přes oblast zvanou Paštěcký most, aby sestoupila (z vrstevnice 800 m) do nadmořské výšky 600 m k řece Otavě. Tu přetíná na vodním kilometru 110,3 pomocí Paštětského mostu a napojuje se u silnice na červeně značenou turistickou trasu vedoucí severojižním směrem (údolím řeky Otavy) k Čeňkově pile.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Pramen[1] uvádí, že hornická kaplička Panny Marie Pomocné u Předních Paští byla obnovena v roce 2011 a vysvěcena v roce 2012, ale pramen[3] tvrdí, že tato kaplička Panny Marie Pomocné u Předních Paští byla dokončena až v roce 2014 (a vysvěcena tedy v roce 2014 či o něco později a nikoliv v roce 2012). Dále pramen[3] konstatuje, že druhá paštěcká (hornická) kaplička Panny Marie Pomocné u štol byla vysvěcena v roce 2012[3] a třetí paštěcká (výklenková) kaplička svatého Martina na Zadních Paštích byla znovu postavena v roce 2011[3] (což ostatně dokládá i letopočet ve štítě její čelní stěny dobře čitelný na fotografii kapličky).
  2. Dnes již zaniklá osada Přední Paště (německy: Vorder Waid) v nadmořské výšce 718 m[2] patřila do katastrálního území dnes rovněž zaniklé obce Stodůlky pod horou Křemelná (1 125 m n. m.) v údolí řeky Křemelné.[1] Osadu Přední Paště tvořila skupina domů po obou stranách cesty ze Stodůlek (německy: Stadln) do Rejštejna (německy: Reichenstein, tj. Bohatý Kámen).[1] K těmto objektům ještě administrativně patřily tři domy nacházející se ve vzdálenosti asi 500 metrů severozápadně od středu osady.[1]
  3. Paštěcká štola se připomínala již v polovině 15. století.[2]
  4. Na obnově paštěckých kapliček Panny Marie Pomocné u Předních Paští a Panny Marie Pomocné u štol se podíleli: Čeněk Šebesta, Marie Malá rozená Hofmannová (*1939) ze Sušice, sušický pekař pan Rendl a členové jeho „Rendlparty“.[2]
  5. Po skončení těžby zlata byla oblast osídlena zemědělci a to mimo jiné i proto, že zdejší prosluněné a šťavnaté louky byly ideální pro pastvu dobytka (odtud název „Paště“).[2] Hospodářské dvory zde vyrostly již ve 2. polovině 16. století.[2] Vysoko v kopcích nad řekou Křemelnou se nacházely Zadní Paště (německy: Hinter Waid), kousek pod nimi Prostřední Paště (německy: Mitter Waid) a nejblíže k řece Otavě se pak rozkládaly Přední Paště (německy: Vorder Waid).[2] Kolem roku 1920 zde bylo asi 25 usedlostí a žilo zde přibližně na 300 osob.[2] Byli to převážně německy hovořící osadníci.[2] Po skončení druhé světové války se tato oblast zcela vylidnila[2] (bylo zde vytvořeno tzv. vojenské pásmo a armádou tu byla provozována raketová střelnice).[2] Pováleční „zlatokopové“ opuštěné usedlosti vydrancovali a rozebrali na stavební materiál.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h Přední Paště [online]. www sumava cz [cit. 2020-09-07]. (kategorie: kultura a památky; podkategorie: zaniklé osady; lokalita: kašpersko; GPS: 49°7'18.026"N, 13°28'46.622"E). Dostupné online. 
  2. a b c d e f g h i j k l Zmizelá Šumava – Návrat paštěckých kapliček (RÜCKKEHR DER WAIDER KAPELLEN) [online]. www Televizeseznam cz [cit. 2020-09-07]. Video: Délka 8:11; Ze seriálu Zmizelá Šumava – pořad Televize seznam.cz; díl 31; provází: Emil Kintzl. Dostupné online. 
  3. a b c d e f g h i kaple Panny Marie Pomocné, Přední Paště [online]. www sumava cz [cit. 2020-09-07]. (podkategorie: kaple; lokalita: srňsko; GPS: 49°7'17.028"N, 13°28'45.116"E). Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]