Kaple špitálských bratří svatého Jana z Boha

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaple špitálských bratří svatého Jana z Boha
Místo
StátFrancieFrancie Francie
RegionÎle-de-France
DepartmentPaříž
ObecPaříž
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevŘímskokatolická církev
Statuskaple
Architektonický popis
Stavební slohnovogotika
Výstavba18971898
Další informace
Adresa223, rue Lecourbe, 75015 Paris
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaple špitálských bratří svatého Jana z Boha (fr. Chapelle des Frères hospitaliers de Saint-Jean-de-Dieu) je katolická kaple v 15. obvodu v Paříži, na adrese Rue Lecourbe č. 223. Kapli spravuje Hospitálský řád sv. Jana z Boha a slouží zdejšímu náboženskému centru, nemocnic, škole a řádové komunitě.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Bratři postavili v roce 1858 centrum pro nemocné a chudé chlapce, které vychovávali a učili řemeslu. Kaple byla postavena v letech 18971898 díky darům, které poskytli donátoři Clotilde Cazelles a Adolphe Demy. Clotilde Cazelles je znázorněna na vitráži rozety, jak se modlí před modelem kaple, kterou nabízí svatému Janovi z Boha.

Na přelomu 19. a 20. století byly ve Francii vydány antikongregační zákony, na základě kterých všechny katolické kongregace musely opustit francouzské území. Bratři nebyli vyhoštěni, jejich kongregace byla jednou z pěti výjimek.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Jednolodní kaple je v eklektickém spíše novogotickém stylu. Sochy na fasádě jsou od Eugèna Beneta, obrazy představující život svatého Jana z Boha vytvořil Charles-Louis de Coubertin (1879), jsou zde také fresky zachycující epizody ze života světce. Novogotický hlavní oltář byl odstraněn v 70. letech 20. století.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Chapelle des Frères hospitaliers de Saint-Jean-de-Dieu de Paris na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]