Zimolez kamčatský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Kamčatská borůvka)
Jak číst taxoboxZimolez kamčatský
alternativní popis obrázku chybí
Plody zimolezu kamčatského
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádštětkotvaré (Dipsacales)
Čeleďzimolezovité (Caprifoliaceae)
Rodzimolez (Lonicera)
Druhzimolez modrý (Lonicera caerulea)
Trinomické jméno
Lonicera caerulea var. kamtschatica
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zimolez kamčatský (Lonicera caerulea var. kamtschatica)[1] je listnatá opadavá dřevina z čeledi zimolezovité. Pro druh je také užíván vědecký název Lonicera kamtschatica. V českých zemích se mu říká kamčatská borůvka, jarní borůvky, zimolez jedlý či zimolez modrý.[1][2]

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Pochází ze severních oblastí Dálného východu, Kamčatky a Kurilských ostrovů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Opadavý keř, silně rozvětvený, dorůstající obvykle výšky jednoho až dvou metrů (max. 2,5 m). Listy jsou oválné, délky kolem 3 cm, eliptické nebo mirně vejčité. Květy jsou nenápadné, většinou žlutavé či žlutozelené a objevují se v březnu až dubnu. Již v květnu zrají plody – modré, modrofialové až černé ojíněné podlouhlé bobule. Šťáva silně barví. Koncem léta začíná shazovat listy a ukončuje růst.

Pěstování a využití[editovat | editovat zdroj]

Zimolez kamčatský patří mezi nenáročné dřeviny. Roste na vlhkých, kyselých až neutrálních půdách, odolává i silným mrazům. Preferuje slunečné polohy, ale snese i polostín. Vhodné jsou živné půdy, ale snese běžné půdy. Vyžaduje dostatek vody, zvlášť v době tvorby plodů; vhodné je přihnojení.[3] Rozmnožování je možné ze semen, se stimulátorem lze použít dřevité řízky i zelené řízky, doporučuje se hřížení. Řez po odplození je vhodný, je snášen dobře.

Původní druhy a většina odrůd mají nahořklou příchuť typickou pro zimolezy. Pěstují jako ovocná dřevina vyšlechtěné kultivary se sladkokyselými až nasládlými plody, kterým šlechtitelé dali obchodní názvy (vesměs nesouvisející s botanickým zařazením) podle podobnosti a chuti plodů. V ČR je populární název kamčatská borůvka, který má jeho šlechtitel (Miroslav Chovanec[4]) zaregistrován jako ochrannou známku[5].

Kultivary zimolezu kamčatského jsou samosprašné, květy jsou opylovány hmyzem. Doporučuje se v blízkosti vysadit dva různé kultivary.

„Zimolezy plodí na jednoletých výhonech, čím silnější a delší narostou, tím větší sklizeň bude další rok. Při řezu je nutné z této skutečnosti vycházet. Vystřiháváme přebytečné větve, abychom keř prosvětlili, u zbylých větví vystřiháváme husté, slabé a odumřelé boční větvičky. Každý rok takto větve prostříháme a obnovujeme plodonosný obrost. Tento řez provádíme nejlépe po sklizni nebo na podzim po opadu listů. Podzimním řezem docílíme intenzivnějšího růstu nových letorostů na jaře.“[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b zimolez kamčatský [online]. [cit. 2015-01-20]. Dostupné online. 
  2. Kamčatská borůvka, zimolez kamčatský, Lonicera kamtschatica [online]. ceskestavby.cz [cit. 2020-08-04]. Dostupné online. 
  3. Lonicera kamtschatica (Zimolez kamčatský / Borůvka jarní / Čukotská borůvka) [online]. [cit. 2015-01-20]. Dostupné online. 
  4. KUČERA, Miloš. Průkopník z Valašska. Receptář. Vltava Labe Media. Roč. 2021, čís. 3, s. 36–39. 
  5. RESDB. isdv.upv.cz [online]. [cit. 2021-03-08]. Dostupné online. 
  6. Kamčatské borůvky®. In: Zahradnictví Chovanec [online]. [2022] [cit. 12. 6. 2022]. Dostupné z: https://zahradnictvichovanec.cz/288-kamcatske-boruvky

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]