Kašnice (Bohušov)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kašnice
Chybí zde svobodný obrázek
Lokalita
Charaktermalá vesnice
ObecBohušov
OkresBruntál
KrajMoravskoslezský kraj
Historická zeměMorava (respektive tzv. Moravská enkláva ve Slezsku)
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Základní informace
Katastrální územíKašnice u Bohušova (1,46 km²)
Kašnice
Kašnice
Další údaje
Kód k. ú.606642
Zaniklé obce.cz5903
Geodata (OSM)OSM, WMF
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kašnice (německy Kaschnitzberg) je bývalá malá obec a téměř zaniklá vesnice v rovinaté krajině na východě moravského Osoblažska u státní hranice s Polskem. Její katastrální území, nesoucí v současnosti název Kašnice u Bohušova, má rozlohu 145,9758 hektarů a je součástí obce Bohušov jako jedna ze dvou základních sídelních jednotek její části Bohušova.[1] K roku 2019 zde existují pouze dva domy a o Kašnici lze v současnosti hovořit jako o neevidované místní části obce Bohušov. Prochází tudy silnice spojující Bohušov a Matějovice.

Historický přehled[editovat | editovat zdroj]

Kašnice vznikla roku 1785 na místě zaniklé osady a byla nazvána na počest svého zakladatele administrátora Antona, svobodného pána von Kaschnitz-Weinberg. Farou příslušely Kašnice pod obec Bohušov. Podle sčítání k 1. prosinci 1930 zde bylo 35 domů se 115 obyvateli čistě německé národnosti[2], kteří byli po druhé světové válce nuceně vysídleni. V obci bývala kaple sv. Floriána, roku 1972 zbořena, jelikož byla dle mínění tehdejších památkářů nedůležitá.[3] Obec byla úředně zrušena k 1. lednu 1971 a dále chátrala. Podle sčítání z roku 2001 zde žili 3 obyvatelé.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Část obce Bohušov > Katastrální území. www.uir.cz [online]. [cit. 2019-02-25]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-02-26. 
  2. Statistický lexikon obcí v zemi Moravskoslezské. Praha: Ministerstvo vnitra a Státní úřad statistický, 1935. Kapitola Místní obce, osady a jejich místní části v zemi Moravskoslezské., s. 60. 
  3. Zničené kostely – kaple sv. Floriána v Kašnici

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]