K2-72e

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
K2-72e
Porovnání odhadované velikosti exoplanety K2-72 e (vlevo), s Zemí (vpravo)
Porovnání odhadované velikosti exoplanety K2-72 e (vlevo), s Zemí (vpravo)
Identifikátory
Typexoplaneta

K2-72e (EPIC 206209135.04) je exoplaneta v systému červeného trpaslíka K2-72 v souhvězdí Vodnáře. Planeta je v porovnání se Zemí 2,21x[1] hmotnější. Odhadovaná délka roku na planetě je 24,16 dní. Je možné, že se na planetě nachází voda v kapalném skupenství, a to z důvodu, že planeta má obíhat v obyvatelné zóně hvězdy a průměrná odhadovaná teplota je kolem 7 – 16 °C. Nicméně je o této planetě známo velmi málo informací a bude následovat podrobnější sledování. Planeta byla objevena rozpoznávací metodou měření míry přechodu přes mateřskou hvězdu v rámci mise sondy Kepler od NASA. Planeta z prvotních odhadů velmi podobná Zemi by se měla nacházet kolem 227,7 světelných let od Země (69,8 parseků, nebo také 2,1538×1015 km) v souhvězdí Vodnáře. Nález exoplanety byl ohlášen společně s třemi dalšími planetami v systému hvězdy K2-72 uprostřed července 2016 z výsledků druhé mise pozorování vesmírné sondy Kepler.


Tato exoplaneta má podle měření společně s exoplanetou K2-72c obíhat červeného trpaslíka v obyvatelné zóně. K2-72e se poloměrem blíží 0,82 poloměru Země, takže je považována za planetu terestrického typu. Nicméně její mateřská hvězda je červený trpaslík s hmotností jedné pětiny celkové hmotnosti Slunce. Díky tomuto parametru by hvězda K2-72 měla sice svítit méně intenzivně, za to o 500 – 600 miliard let déle než Slunce. Planeta je pravděpodobně k hvězdě ve vázané rotaci – jednou stranou polokoule nastavenou stále čelem k hvězdě, zatímco druhá strana je ve věčné temnotě. Předpokládá se, že se na pomezí obou polokoulí nachází tenká vrstva nazývána sluneční terminátor. V tomto úseku by měly být teploty přijatelné (kolem 0 °C) pro existenci vody v tekutém skupenství. Vázaná rotace by způsobovala velmi odlišné klima a pohyb vzdušných proudů, za předpokladu přítomnosti atmosféry planety. Navíc by větší úseky planety mohli být obyvatelné, za podmínek přítomnosti husté atmosféry na střídání a přenosu tepelných proudů na stranu planety odkloněnou od příchozího světla hvězdy. Dalším faktorem je, že by na planetu mělo dopadat o 46 % více světla než na Zemi. Pokud by nefungovaly ochranné mechanismy planety, všechna voda by se vypařila, což by dělalo planetu neobyvatelnou.

Údaje[editovat | editovat zdroj]

Mateřská hvězda

Planeta

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku K2-72e na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Exoplanet-catalog. Exoplanet Exploration: Planets Beyond our Solar System [online]. [cit. 2021-04-06]. Dostupné online.