Křidýlko nebo stehýnko

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křidýlko nebo stehýnko
Základní informace
Původní názevL'Aile ou la Cuisse
Země původuFrancieFrancie Francie
Jazykfrancouzština
Délka101 min
Žánrfilmová komedie
ScénářClaude Zidi
Michel Fabre
RežieClaude Zidi
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleLouis de Funès
Coluche
Claude Gensacová
Jean Martin
Israël Mosche Blauschild
… více na Wikidatech
ProdukceChristian Fechner
HudbaVladimir Cosma
KameraClaude Renoir
Wladimir Ivanov
StřihMonique Isnardon
Robert Isnardon
Výroba a distribuce
PremiéraFrancie 27. října 1976
DistribucePathé Distribution
Křidýlko nebo stehýnko na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křidýlko nebo stehýnko (v originále L'aile ou la cuisse) je francouzská filmová komedie z roku 1976, ve které hrál Louis de Funès.

Louis de Funès v roce 1974 utrpěl srdeční infarkt a strávil téměř rok na lůžku. V roce 1976 mu významný producent Christian Fechner (série filmů Bažanti, Zvíře) navrhl, aby s ním režisér Claude Zidi natáčel film Křidýlko nebo stehýnko a Louis de Funès souhlasil. Natáčení probíhalo za zvláštních podmínek. Rozhodující souhlas musela udělit pojišťovna, která film pojistila, protože natáčení s kardiakem bylo téměř nepojistitelné. A jedině díky Fechnerovu úsilí pojišťovna souhlasila. Na natáčení byla neustále přítomna sanitka a kardiolog. Filmový štáb souhlasil s denní výplatou honorářů, pro případ, že by se film musel zastavit.

Nakonec se jednalo o mimořádně úspěšný de Funèsův comeback. S tím, že on sám tvrdil, že opustil typ role cholerického herce a přechází touto rolí Duchemina na nový styl hraní.

Zajímavost: roli syna Gérarda měl původně hrát Pierre Richard. Ten však v té době dostal možnost natočit film Hračka. Odmítnutí role ale nepřestal litovat.

Děj filmu[editovat | editovat zdroj]

Pan Charles Duchemin (Louis de Funès) hájí největší chloubu Francie – gastronomii. Vydává proslulého knižního gastronomického průvodce a hodnotí kvalitu a vytříbenost jednotlivých restaurací. Má starosti se svým synem, který se nechce stát jeho nástupcem, ale klaunem v cirkusu. Jeho hlavním protihráčem je král motorestů a závodních jídelen podnikatelem Tricatel (Julien Guiomar), který se chystá v ďábelském plánu skoncovat s tradiční francouzskou kuchyní. Duchemin vnikne do Tricatelovy továrny a odebere vzorky jeho průmyslové kuchyně a nakonec ho s pomocí svého syna porazí v televizním duelu.

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Louis de Funès Charles Duchemin
Coluche Gèrard Duchemin, jeho syn
Julien Guiomar Jacques Tricatel
Claude Gensac Stará Mariette
Ann Zacharias Mladá Mariette