K+M+B

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tištěný nápis CMB

Písmena K+M+B, respektive K☩M☩B, případně C☩M☩B symbolizují zejména v katolické tradici požehnání domu, v nedávné minulosti praktikovaný i v protestantských komunitách.

Obřad[editovat | editovat zdroj]

Benedikcionál obsahuje obřad se čtením písem a modlitbou požehnání. Součástí požehnání domu je vždy znamení kříže a pokropení svěcenou vodou, případně kadidlo.

Význam písmen se vykládá nejčastěji jako první písmena jmen tří králů Kašpara/Caspar/, Melichara/Melchior/ a Baltazara/Balthasar. Novodobě je význam vykládán jako požehnání: Kyrios/Christus mansionem benedicat („Pán/Kristus ať požehná tomuto obydlí“).

Původně šlo zvyk o požehnání nového domu, který je poprvé doložen v sakramentáři Gelasianum Vetus, zde spojený s domácím slavením eucharistie. [1]

Kromě požehnání je v některých zemích rozšířený zvyk pořádání Tříkrálové sbírka, které se koná 6. ledna na svátek Zjevení Páně (Epifanie).

Žádost o požehnání dveří kláštera Marienberg v Jižním Tyrolsku

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rudolf Fochler: Von Neujahr bis Silvester, volkstümliche Termine in Oberösterreich. Oberösterreichischer Landesverlag, Linz 1971. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Haussegnung na německé Wikipedii.

  1. Rupert Berger: Haussegen. In Lexikon für Theologie und Kirche. Band 4, Herder, Freiburg 1995, ISBN 3-451-22004-0, Sp. 1219.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]