Josif Rajačić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josif Rajačić
Osobní údaje
Datum narození20. července 1785
Místo narozeníBrinje
Datum úmrtí1. prosince 1861 (ve věku 76 let)
Místo úmrtíSremski Karlovci
Povoláníkněz
Alma materGymnázium ve Sremských Karlovcích
PodpisPodpis:
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josif Rajačić (srbsky Јосиф Рајачић 20. července 1785 Lučane, Brinje1. prosince 1861 Sremski Karlovci) byl metropolita ve Sremských Karlovicích a Karlovacu, srbský patriarcha a správce srbské Vojvodiny.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se ve vsi Lučane nedaleko Brinje v Lice (dnes Chorvatsko). Studoval v Záhřebu, Karlovacu, Segedínu a ve Vídni. 10. dubna 1810 se stal mnichem srbské pravoslavné církve v klášteře Gomirje. 24. června 1829 se stal eparchou Dalmácie. 5. července 1833 se stal eparchou ve Vršaci. V srpnu 1842 byl jmenován metropolitou v Karlovaci.

Vyhlášení srbské správy Vojvodiny v květnu 1848 v Sremském Karlovci

V roce 1848 byl prohlášen patriarchou Srbů; svůj úřad a rezidenci měl v letech (1848–1861) v Bělehradě. Rajačić patřil k čelným srbským národním obrozencům. Mnoho své energie věnoval úsilí o autonomii Jihoslovanů v Rakouské říši a převedení Vojvodiny pod srbskou správu. V květnu revolučního roku 1848 na mítinku ve Sremski Karlovci|Sremském Karlovci]] vyhlásil Vojvodinu za součást Srbska.

V době, kdy byl metropolitou, dbal o národní kulturu a školství. Od roku 1841 byl členem Družstva srbské slovesnosti a přispíval do jeho věstníku (Glasniku) svými články. Dohlížel na otevření mnoha nových srbských škol. Otevřel také patriarchální knihovnu a tiskárnu. Napsal své paměti.

Byl vyznamenán Řádem císaře Leopolda II. a Řádem železné koruny první třídy.

Je pohřben v srbské ortodoxní katedrále sv. Mikuláše v Sremski Karlovci.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Josif Rajačić na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]