Přeskočit na obsah

Josef Vyleťal

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Vyleťal
Narození18. června 1940
Brno
Protektorát Čechy a MoravaProtektorát Čechy a Morava Protektorát Čechy a Morava
Úmrtí3. února 1989 (ve věku 48 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Alma materVysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
Povolánímalíř, grafik, filmový architekt, scénograf a ilustrátor
Manžel(ka)Olga Vyleťalová-Poláčková
PříbuzníJan Vyleťal[1] (sourozenec)
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Vyleťal (18. června 1940 Brno3. února 1989 Praha) byl český malíř a grafik. Proslul tvorbou filmových plakátů. Jeho volná tvorba bývá řazena k magickému realismu nebo surrealismu.

Životopis

[editovat | editovat zdroj]

Studoval architekturu na Vysoké škole technické v Bratislavě, po třech letech přešel na Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze, do ateliéru Adolfa Hoffmeistera, ale byl ze školy vyloučen.[2] Poté byl povolán na vojnu, ze které byl předčasně propuštěn a živil se jako čistič kotlů v elektrárně v pražských Holešovicích. Od roku 1962 pracoval jako scénograf v Divadle Na zábradlí, od roku 1967, kdy se stal členem Svazu umělců, se mohl živit volnou tvorbou (zejm. cykly Apokalypsa, Hrůzy války, Hold Franciscu Goyovi).[3] V 60. letech byl členem redakční rady časopisu Tvář. Spolupracoval i s filmem, byl například výtvarníkem filmu Panna a netvor režiséra Juraje Herze, spolupracoval i s Františkem Vláčilem (Koncert na konci léta) nebo Jurajem Jakubiskem (Perinbaba).

Spolupracoval i na výtvarné stránce televizního seriálu Křeček v noční košili. Jako herec se mihl ve westernu Cesta na Jihozápad. Vytvořil 124 filmových plakátů, ke snímkům domácím i zahraničním (Ústřední půjčovna filmů v komunistickém Československu si i zahraniční snímky propagovala sama a objednávala si u českých výtvarníků za tím účelem vlastní plakáty, které byly obvykle mnohem umělečtější než zahraniční originály). K jeho slavným plakátům patří například ten k Felliniho Amarcordu. Plakát k filmu Panna a netvor získal cenu na Mezinárodním filmovém festivalu v Chicagu v roce 1979.[4] V letech 1978–1980 vyzdobil rozsáhlými freskami (600 metrů), za pomoci klasické malířské techniky, strop kolonády v Mariánských Lázních.

Jeho manželkou se stala rovněž výtvarnice Olga Poláčková-Vyleťalová. Výtvarníkem byl i jeho bratr Jan Vyleťal. Byl osobním přítelem Salvadora Dalího a Václava Havla.

  1. Národní autority České republiky. Dostupné online. [cit. 2020-07-20].
  2. ŠTICHAUEROVÁ, Jitka. Říkali mu „český Dalí“ nebo také „malíř smrti“. Výtvarník Josef Vyleťal by slavil osmdesátiny.. Radio Prague International [online]. 2020-06-17 [cit. 2024-07-05]. Dostupné online. 
  3. Josef Vyleťal. Terryhoponozky.cz [online]. [cit. 2024-07-05]. Dostupné online. 
  4. Josef Vyleťal. Livebid.cz [online]. [cit. 2024-07-05]. Dostupné online.