Josef Ullrich (vlastivědný pracovník)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Ullrich
Narození23. srpna 1866
Nový Jičín
Úmrtí20. října 1939 (ve věku 73 let)
Vítkov
Povolánístředoškolský učitel, regionální spisovatel, ředitel školy, sběratel, sběratel lidové slovesnosti a vlastivědec
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Ullrich (23. srpna 1866 Nový Jičín[1]20. října 1939 Vítkov[2][3]) byl český učitel, etnograf, spisovatel německé národnosti, a také vlastivědný pracovník Kravařska, Oderských vrchů a Nízkého Jeseníku.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 23. srpna 1866 v Novém Jičíně do rodiny zdejšího soukenického mistra Josefa Ullricha a jeho manželky Aloisie Habermannové.[1] Vystudoval vyšší reálku tamtéž a následně Učitelský ústav v Brně. Pracoval jako učitel na měšťanské škole v Novém Jičíně, kde na sklonku pracovního života i řediteloval a poté byl ředitelem měšťanské školy v Butovicích. Byl dvakrát ženatý.

Postupně se stal i vlastivědným pracovníkem Kravařska, ale i celé oblasti Bruntálska, Libavska a Jesenicka. Byl spoluzakladatelem a redaktorem vlastivědného časopisu Das Kuhländchen a osvětového časopisu Heimatfreude. Angažoval se taktéž jako muzejník v muzejním spolku v Novém Jičíně a v turistickém oddíle Beskidenverein, který vedl. Konec svého života prožil ve Vítkově, zemřel 20. října 1939 ve Vítkově.[2] Celý život se cítil příslušníkem německého národa a v tomto ohledu se angažoval i po vzniku Československa v roce 1918.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Byl také sběratelem lidových pověstí, které vydal knižně ve dvou svazcích: Volkssagen aus dem Kuhländchen, Volkssagen aus dem Gesenke. K pedagogickým účelům vydal vlastivědnou knihu Heimatbüchlein für das Kuhländchen. Jedná se leckdy až o hororově laděné příběhy plné čarodějnic, revenantů, vodníků, neklidných zemřelých atp., které jsou pro tyto, někdy od civilizace velmi odlehlé oblasti, tak typické.

Také poměrně bohatě zpracoval dějiny města Vítkova v publikaci Geschichte der Stadt Wigstadtl. Publikoval také ve vlastivědném časopise Das Kuhländchen a byl redaktorem a přispěvatelem časopisu Heimatfreunde. Patřil k velké skupině německy hovořících vlastivědných pracovníků, sběratelů pokladů lidové kultury a učitelů věnujících se historii, kultuře a etnografii Němců na severní Moravě a ve Slezsku a ve svých aktivitách pokračoval i po vzniku Československa po roce 1918.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Matrika narozených, Nový Jičín 1863-1880, snímek 61. [s.l.]: Zemský archiv Opava Dostupné online. 
  2. a b Direktor Josef Ullrich. Zeitschrift des Vereines für die Geschichte Mährens und Schlesiens. 1939-12-10, s. 159. Dostupné online po registraci. Dostupné online. (německy) 
  3. Matrika inv. č. 13312, sig. Bu XVI 41, sn. 472 [online]. ZAO [cit. 2024-01-24]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ullrich, Josef. Geschichte der Stadt Wigstadtl. Wigstadtl: Stadtamt, 1933. 612 s.
  • ULLRICH, Josef, ed. Volkssagen aus dem Kuhländchen. 4. Auflage. Neutitschein: B. Enders, [1925]. 285 s
  • ULLRICH, Josef, ed. Volkssagen aus dem Gesenke. Odrau: Albert Koch, [1934]. 462 s.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]