Josef Lippert

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Lippert
Narození10. února 1861
Žatec
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí17. května 1936
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Místo pohřbeníOlšanské hřbitovy
Národnostněmecká
Povoláníobchodník, restauratér
Oceněníc. a k. dvorní dodavatel
ChoťEmílie, rozená Frauzová
DětiViktor a Marie
RodičeFrantišek
PříbuzníFrantišek Lippert, hoteliér (bratr)
Dr. Rudolf Knapp (švagr)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Josef Lippert (10. února 1861 Žatec17. května 1936 Praha)[1][2] byl českoněmecký obchodník a podnikatel v gastronomii, zakladatel lahůdkářství Lippert v Praze, místopředseda akciové společnosti Julius Meinl A.G..

Reklamní nálepka firmy Josefa Lipperta, před rokem 1915

Život[editovat | editovat zdroj]

Josef Lippert přišel do Prahy v roce 1884 po několikaleté praxi ve středoevropských provozech a pravděpodobně v roce 1890 nastoupil jako disponent do lahůdkářství Ferdinanda Wandase, které v roce 1892 zakoupil a brzy rozšířil. Sídlilo Na příkopě v domě čp. 853/II U černé růže, s průchodem do Panské ulice, později nazývané Lippertova pasáž. 28. října 1893 se Lippert v kostele Panny Marie Vítězné na Malé Straně oženil s Emilií Frauzovou z Karlových Varů.[3][4]

Lippertovo lahůdkářství proslulo od konce 90. let 19. století, roku 1900 mu byl propůjčen titul c. a k. dvorního dodavatele a za první republiky patřil v Praze ke čtyřem prestižním gastronomickým závodům (Dřeva-Lippert-Paukert-Vaňha). Zavedl si rovněž zasílatelství, nakupoval u něj například herec Vlasta Burian.

V roce 1923 se Lippertova síť gastronomických obchodů propojila s podniky Julia Meinla v Čechách do Akciové společnosti Julius Meinl A.G. se sídly v Praze na Vinohradech a v Litoměřicích, vstoupili do ní svým kapitálem další podnikatelé: Lippertův švagr Dr. Rudolf Knapp (velkostatkář v Českých Budějovicích), bankéři Jindřich Bělohříbek, Ota Freund, Josef Landsmann a další.[5]

V roce 1933 pro svou rodinu zakoupil vilu ve Střešovicích ve Slunné ulici 15, kde bydlel s manželkou a dětmi: synem Viktorem (1899-1969), který společně s otcem firmu rozšířil o restauraci v pasáži z Příkopů do Panské ulice, nazývanou pak Lippertova pasáž,[6] a dcerou Marií (* 1896).

Josef Lippert zemřel ve své vile -údajně náhle- 17. května 1936. Podle nekrologu v té době kromě vedení svých podniků v akciové společnosti Meinl byl také členem správní rady čokoládovny Küfferle v Rohatci, koloniální továrny na likéry ve Vídni a dánsko-rakouských margarinových závodů ve Vídni. Pohřben byl na Olšanských hřbitovech.[1]

Dcera Marie obývala rodinnou vilu ve Střešovicích s manželem Dr. Rudolfem Knappem a jejich dětmi do konce druhé světové války. Viktor i Marie vstoupili v roce 1939 do NSDAP, a proto byly jejich rodiny v květnu 1945 internovány a v roce 1946 vysídleny do Německa.

Viktor Lippert s manželkou bydlel do konce války v podnájmu ve střešovické vile Na dračkách 1. Roku 1943 koupil hotel Saský dvůr (Sachsenhof) v Meiningenu.[7] Budovu hotelu však v květnu 1945 obsadili vojáci Rudé armády a Viktorův podnikatelský záměr nevyšel.

Obchodní značka Lippert byla obnovena po roce 1989 bez spojení s Lippertovou rodinou.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související hesla[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]