Josef Kovářík

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Josef Kovářík
Josef Kovářík (před r. 1927)
Josef Kovářík (před r. 1927)
Narození2. února 1868
Rakousko-Uhersko Prostějov, Rakousko-Uhersko
Úmrtí11. září 1940 (ve věku 72 let)
Protektorát Čechy a Morava Prostějov, Protektorát Čechy a Morava
Místo pohřbeníMěstský hřbitov v Prostějově
Povolánípodnikatel a průmyslník
ChoťLudmila Kováříková (roz. Neumannová)
PříbuzníFrantišek Kovářík (bratr)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Josef Kovářík (2. února 1868 Prostějov11. září 1940 tamtéž[1]) byl český inženýr a podnikatel, spolumajitel firmy Wichterle a Kovářík (Wikov), bratr a obchodní partner podnikatele a pozdějšího československého ministra veřejných prací Františka Kováříka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

František Kovářík byl synem prostějovského tkalce Josefa Kováříka, který pocházel z Chropyně. Po maturitě Josef Kovářík vystudoval strojírenství a získal titul inženýra. Oženil se s Ludmilou Neumannovou, dcerou uzenáře z Prostějova[2].

Podnikatel[editovat | editovat zdroj]

Vila Josefa Kováříka v Prostějově z roku 1911 (2007)

Po studiích se vrátil zpět do Prostějova. Roku 1894 zde nedaleko Wichterleho strojírny založil továrny, nejprve na pluhy a hospodářské stroje, posléze réž parní lokomobily a motory. Roku 1896 do firmy přistoupil jeho starší bratr Ing. František Kovářík, vznikla tak firma F. a J. Kovářík, továrna strojů a slévárna Prostějov, která postupně rozšiřovala svůj sortiment a vyráběla žací stroje, plynové, benzinové a naftové motory, čerpadla, mlátičky a další zemědělské stroje.

V roce 1909 firma F. a J. Kovářík zažila stagnaci a změnila se na Prostějovskou akciovou továrnu na stroje a motory F. a J. Kovářík. Roku 1918 se firma sloučila s konkurenční společností Františka Wichterleho a vznikla firma Wichterle a Kovářík, akciová společnost (zkráceně Wikov). To umožnilo další rozvoj a rozšiřování výroby.

V letech 19101912 si se svým bratrem Františkem nechali postavit reprezentativní secesní rodinná sídla uprostřed městské zástavby. Secesní dům Ing. Josefa Kováříka v Prostějově podle návrhu architekta Emila Králíka[3] postavila místní stavitelská firma Konečný-Nedělník.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Josef Kovářík zemřel 11. září 1940 v Prostějově a byl pohřben v rodinné hrobce na místním městském hřbitově.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOVÁŘÍK Josef 2.2.1868-11.9.1940 – Personal. biography.hiu.cas.cz [online]. [cit. 2020-10-25]. Dostupné online. 
  2. Před sto čtyřiceti lety se narodila významná kulturní a spolková činitelka Ludmila Kováříková - Prostějov. www.prostejov.eu [online]. [cit. 2020-10-25]. Dostupné online. 
  3. Vila Josefa Kováříka, Stavby Prostějov - SlavneVily.cz. www.slavnevily.cz [online]. [cit. 2020-10-25]. Dostupné online.