Josef Jan Litomiský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Jan Litomiský
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutKongregace bratří těšitelů z Gethseman
Svěcení
Kněžské svěcení12. července 1914 Praha
Osobní údaje
Datum narození2. března 1888
Místo narozeníHořiněves
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Datum úmrtí6. června 1956
(ve věku 68 let)
Místo úmrtíPraha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Některá data mohou pocházet z datové položky.
matriční zápis o narození Josefa Jana Litomiského (matrika N 1886-1915 obce Hořněvsi, SOA Zámrsk (1/2 dochovaného zápisu))

Josef Jan Litomiský (2. března 1888 Hořiněves6. června 1956 Praha) byl zakladatelem Kongregace bratří těšitelů z Gethseman.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1910 vstoupil do kněžského semináře v Praze, vysvěcen byl 12. července 1914 v Praze. Po svém působení v různých městech byl poslán na další teologická studia do Vídně. Tam se věnoval pastoraci českých a slovenských katolíků.

Tehdy probíhala první světová válka, a J. Litomiský během té doby působil rovněž ve vídeňských nemocnicích. Velmi trpěl tím, že mnozí umírali bez smíření s Bohem, a cítil touhu odčinit Bohu hříchy, které urážejí Jeho lásku a odebírají lidskou důstojnost. Dne 7. dubna 1922 vzniklo v rakouském Rennwegu malé společenství bratří těšitelů, přičemž J. Litomiský byl prvním, který složil sliby.

Roku 1933 na osobní audienci u papeže Pia XI. představil stanovy společenství a dosáhl jejich schválení. Důraz měl být kladen na adoraci, proto v každém klášteře měli bratři denně zůstat v modlitbě před Nejsvětější svátostí a vracet se do posledních chvil Ježíšova života.

Zaměření na poslední hodiny Ježíšova života přineslo ještě jedno přání, a to usadit se přímo v Jeruzalémě, pokud možno blízko Getsemanské zahrady, a konat tam smírné pobožnosti. Tak vznikl plán zakoupit pozemek a vybudovat kapli. V roce 1931 se Josef Litomiský dokonce vypravil osobně do Palestiny. Po jistých komplikacích se podařilo zakoupit pozemek a 28. července 1935 byla tzv. Cyrilometodějská smírná kaple vysvěcena.

J. Litomiský byl po likvidaci mužských řádů a kongregací v tehdejším Československu (tzv. Akce K v roce 1950) internován v Želivi a fyzický útlak se podepsal na jeho zdraví. Byl propuštěn na svobodu a přebýval na faře při kostele sv. Vojtěcha v Praze. Jeho zdravotní stav se neustále zhoršoval, zemřel 6. června 1956.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • BENEŠOVÁ, Václava. Josef Jan Litomiský [online]. Česká sekce Vatikánského rozhlasu, 4.9.2012 [cit. 2014-01-04]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KRYSZTOFOWICZ, Michał. Božia pochodeň – Život a dielo P. Jozefa Litomiského. Bratislava: Post Scriptum, 2016. 80 s. ISBN 978-80-89567-55-3. (slovenština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]