Josef Šimon (kněz)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jeho Milost
Josef Šimon
čestný kanovník
litoměřické
svatoštěpánské kapituly
P. Josef Šimon (3. května 2007)
P. Josef Šimon (3. května 2007)
Církevřímskokatolická
Diecézelitoměřická
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení29. června 1947
světitel Antonín Alois Weber
Osobní údaje
Datum narození11. října 1923
Místo narozeníTurnov, ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Datum úmrtí15. dubna 2011
(ve věku 87 let)
Místo úmrtíKryry, ČeskoČesko Česko
Místo pohřbeníhřbitov v Kryrech
Povolánířímskokatolický duchovní
Některá data mohou pocházet z datové položky.

J.M. can. Josef Šimon (11. října 1923 Turnov15. dubna 2011 Kryry) byl český katolický kněz, politický vězeň, čestný kanovník kapituly sv. Štěpána v Litoměřicích.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Turnově, kde také absolvoval obecnou školu a osmileté gymnázium. Po maturitě v roce 1942 začal svá teologická studia pro službu v litoměřické diecézi. Vzhledem k událostem II. světové války, byl kněžský seminář přemístěn na zámek v Dolních Břežanech. Zde strávil jako bohoslovec tři roky života. Studium v Dolních Břežanech se konalo ve velké izolaci od okolního světa. Bohoslovcům nebylo dovoleno opouštět areál zámku. Po skončení války studoval jeden rok v Praze na Karlově univerzitě. Poslední rok studia absolvoval v Litoměřicích. Na kněze byl vysvěcen 29. června 1947 litoměřickým biskupem Antonínem Aloisem Weberem.

Po vysvěcení působil jako kaplan v Bozkově u Semil. Dále se stal kaplanem ve Frýdlantu v Čechách. V roce 1950 byl z politických důvodů odsouzen na dva roky.

Po propuštění z vězení od roku 1952 byl zpovědníkem řeholních sester ve Varnsdorfu. Na konci roku 1952 však byl nasazen k PTP.

Ke kněžské službě se vrátil v roce 1955. Nejdříve působil tři měsíce ve Varnsdorfu a poté se stal administrátorem farnosti v Jiříkově a ve Filipově.

V roce 1955 byl znovu odsouzen na další dva roky. Po propuštění z vězení se v roce 1957 vrátil zpět do Jiříkova a Filipova. V těchto farnostech pak sloužil následujících dvacet let. V letech 19772011 působil jako farář v Kryrech.

26. prosince 2010 byl litoměřickým biskupem Janem Baxantem jmenován[1] a 12. února 2011 instalován čestným kanovníkem Katedrální kapituly u sv. Štěpána v Litoměřicích. Instalace se však osobně nezúčastnil ze zdravotních důvodů. Kanovnické insignie mu o měsíc později předal osobně litoměřický biskup Jan Baxant při návštěvě u lůžka. Zemřel v pátek 15. dubna 2011.

Pochován byl 20. dubna 2011, po zádušní mši v kostele sv. apoštolů Petra a Pavla v Podbořanech, na hřbitově v Kryrech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]