Johann Hahnenkamm

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Johann Hahnenkamm
Hrob Johanna a Marie Hahnenkammových
Hrob Johanna a Marie Hahnenkammových
Narození28. ledna 1819
Plzeň Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Úmrtí14. listopadu 1857 (ve věku 37–38 let)
Plzeň Rakouské císařstvíRakouské císařství Rakouské císařství
Místo pohřbeníMikulášský hřbitov
Povolánípodnikatel
ChoťMarie Hahnenkammová, roz. Mirwaldová
DětiHermína Škodová
PříbuzníHermina Juliana Skoda a Karel Škoda (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Johann Hahnenkamm (také uváděn jako Jan, 28. leden 1819 Plzeň14. listopadu 1857 Plzeň) byl český podnikatel rakouského původu, provozovatel povoznictví a pohostinství v Plzni, ve své době jeden z nejbohatších obyvatel města. Byl tchánem průmyslníka Emila Škody, sňatku své dcery Hermíny Hahnenkammové se Škodou se však nedožil.

Život[editovat | editovat zdroj]

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Pocházel ze staré rakouské rodiny, která do Plzně přišla z Tirol (v Alpách existuje stejnojmenná hora). Johannův otec v Plzni od roku 1832 provozoval povoznictví, tedy dopravní společnost osob a materiálu. Ve 40. letech 19. století zakoupila rodina Dům u Zlatého lva v Říšské ulici (Prešovská., č.p. 5) nedaleko náměstí, kde provozovali hostinec a byla zde též stáj pro 36 koní. Měli též právo várečné.

Dům u Bílé růže (č.p. 2) na náměstí, napravo od radnice

Johann Hahnenkamm se oženil s Marií Mirwaldovou. Zavedl pravidelné dostavníkové spojení Plzně s Prahou, později Plzně a Klatov. Dostavníkovou stanicí byl hostinec U Prince Ferdinanda na okraji parku vzniklého po zboření městských hradeb (pozdější hotel Waldek/Slovan). Hahnenkamm postavil a provozoval také cihelnu v Doudlevcích na okraji města. Získané prostředky, zejména formanskou činností, mu umožnily zakoupit reprezentační Dům u Bílé růže (č.p. 2) na náměstí, hned vedle městské radnice, kde byl otevřen hostinec. Vlastnil též další nemovitosti, byl spoluzakladatelem městských lázní na Lochotíně.

Úmrtí[editovat | editovat zdroj]

Johann Hahnenkamm zemřel 14. listopadu roku 1857 ve věku 38 let na srdeční zástavu v domě č. 212. 16. listopadu byl pohřben do rodinného hrobu na Mikulášském hřbitově v Plzni, na výstavním místě jen pár metrů od hřbitovního kostela sv. Mikuláše.

Po smrti[editovat | editovat zdroj]

Jeho manželka Marie převzala rodinnou společnost. Po zprovoznění trati mezi Prahou a Bavorskem společností České západní dráhy (BWB) v letech 1861–1862 se Hahnenkammové pokusili využít prvotní nedůvěře veřejnosti k železnici a rozšířili povoznictví. Strategie ovšem nebyla úspěšná a Marie prodala majetek povoznictví roku 1863.

Rodina i přes neúspěchy stále oplývala dostatkem peněz: roku 1866 nechala Marie Hahnenkammová dle návrhu architekta Moritze Hinträgera vystavět dům na křižovatce později známé jako U Práce (Klatovská třída a Tylova ulice). V roce 1871 byl uzavřen sňatek mezi Emilem Škodou a Hermínou Hahnenkammovou, dcerou Johanna Hahnenkamma. Škoda pomohl vzchopit rodinný podnik a zároveň použil peníze z věna k investicí do Škodových závodů, které díky tomu mohl modernizovat a začít svou veleúspěšnou éru.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Informační cedule Mikulášského hřbitova

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]