Jessentuki

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jessentuki
Ессентуки́
Balneoterapeutické zařízení se sochami Asklépia a Hygieie
Balneoterapeutické zařízení se sochami Asklépia a Hygieie
Jessentuki – znak
znak
Jessentuki – vlajka
vlajka
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška640 m n. m.
Časové pásmoUTC+3[1]
StátRuskoRusko Rusko
Federální okruhSeverokavkazský
KrajStavropolský
Jessentuki na mapě
Stavropolský kraj na mapě Ruska
Jessentuki
Jessentuki
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha50 km²
Počet obyvatel113 056 (2020)[2]
Hustota zalidnění2 261,1 obyv./km²
Správa
StarostaPoložka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ110070089
Vznik1825
Oficiální webadm-essentuki.ru
Telefonní předvolba(+7)87934
PSČ357600
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jessentuki (rusky Ессентуки́) je město na jihu Ruska. Nachází se v jižní části Stavropolského kraje na úpatí Kavkazu v údolí řeky Podkumok, 17 kilometrů od Pjatigorsku. Je součástí skupiny měst s rekreačním zaměřením sdružených pod názvem Kavkazskije miněralnyje vody. Žije zde přibližně 113 tisíc[2] obyvatel.

Název[editovat | editovat zdroj]

Neexistuje oficiální verze, jak Jessentuki získalo své jméno.

Jedna legenda hovoří o knížeti, kterému se narodil nemocný syn. Po cestě k léčiteli se vykoupali v jednom z léčivých pramenů a už druhý den začaly na hlavě dítěte růst černé vlasy. Proto toto místo nazvali "Jessen tiuk", což v karačajském jazyce znamená "černý vlas".

Podle jiné verze se slovo "sentuk" překládá z adygejštiny jako "obydlené místo", případně se slovo odvozuje od podobně znějících slov z jiných jazyků kavkazské oblasti. Podle další verze pochází název z mongolského "jisun tug", tedy "devět vlajek".

Podnebí[editovat | editovat zdroj]

Podnebí je kontinentální. Léta jsou teplá s velkým počtem horkých a suchých dnů. Průměrná červencová teplota dosahuje 20,4 °C, maximálně se vyšplhá na 37 °C. Zima je mírná, časté jsou oblevy s teplotami nad bodem mrazu, ale někdy se vyskytnou i mrazy do −25 °C. Průměrná lednová teplota dosahuje −4,6 °C.

Lázně[editovat | editovat zdroj]

Jessentuki se pokládá za největší a nejpopulárnější lázeňské město v Rusku, kde se léčí problémy spojené se zažívacím traktem a játry. Hlavními léčebnými prostředky je více než 20 minerálních pramenů. Město má dva velké lázeňské parky: Léčebný (dolní) a Park Vítězství (horní). V parcích se nacházejí prameny minerální vody, mnohé léčebné ústavy a jsou zde vyznačeny stezky léčebných kúr. Hlavním léčebným faktorem jsou slané alkalické prameny Jessentuki-4, Jessentuki-17 a Jessentuki-novaja. Voda z nich se využívá jednak na pití, jakož i koupelím a inhalaci. V léčebných metodách se využívá i bahno z jezera Tambukan, kterým se léčí poruchy pohybového ústrojí, nervové soustavy, ženské i mužské pohlavní problémy a následky traumat.

K nejvýznamnějším místním pamětihodnostem patří Budova Centrální lázeňské knihovny, Lázeňský léčebný park, Galerie minerálního pramene č. 17, Bahenní léčebný ústav, Budova Mechanoterapie, historická vodní elektrárna Bjelyj Ugol a jiné.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jessentuki na slovenské Wikipedii.

  1. Ruský federální zákon 248-ФЗ Moskva: Правительство Российской Федерации, 2014-07-21 [cit. 2014-11-05]. (rusky) 
  2. a b Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]