Jeremiáš z Valachie

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavený
Jeremiáš z Valachie, OFMCap.
Soška
Soška
řeholník
Narození29. června 1556
Tzazo
Úmrtí5. března 1625
Neapol
Příčina úmrtízápal plic
Svátek8. května
ŘádŘád menších bratří kapucínů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen30. října 1983, bazilika sv. Petra, Vatikán, Jan Pavel II.
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Blahoslavený Jeremiáš z Valachie, OFMCap. (rumunsky Ieremia Valahul, 29. června 1556, Tzazo5. března 1625, Neapol) byl rumunský kapucín působící v Itálii, laický bratr a ošetřovatel. Katolická církev jej uctívá jako blahoslaveného.

Život[editovat | editovat zdroj]

Pocházel z prosté rodiny z Valašska v dnešním Rumunsku. V rodině získal příklad skutečně žité katolické víry. V mládí se odebral do Itálie, kde v roce 1587 v Neapoli vstoupil do kapucínského řádu. Byl laickým bratrem, mezi lety 1579-1584 působil postupně v několika klášterech. Od roku 1585 byl ošetřovatelem ve špitále, který provozovali kapucíni při svém klášteře u kostela sv. Efréma v Neapoli. Po celý život byl negramotný, byl však dobrý vypravěč, a lidé mu rádi naslouchali, tzv. Bajky bratra Jeremiáše byly mezi lidmi dosti známé. Jeremiáš sám nedělal žádné rozdíly mezi chudými a bohatými, ke všem přistupoval stejně, s velikou laskavostí. Neomezoval svou službu pouze na nemocné ve špitále, ale navštěvoval i nemocné mimo něj. Nevyhýbal se službě těm nejhůře chorým, kteří u jiných ošetřovatelů vzbuzovali odpor. Ve službě těmto lidem spatřoval naplnění svého poslání. Říkával, že konat milosrdenství je víc než extáze. Byl rovněž proslulý svou láskou k Eucharistii a úctou k Panně Marii. Rokem 1608 se datuje jeho vidění Panny Marie. Podle tohoto vidění byl později jedním malířem vytvořen obraz, který se stal předlohou pro svaté obrázky, které získaly u lidí velkou oblibu.

Beatifikace[editovat | editovat zdroj]

Bratr Jeremiáš zemřel v roce 1625 (na zánět pohrudnice) a záhy se začaly konat přípravy pro jeho beatifikační proces. V roce 1959 papež sv. Jan XXIII. potvrdil hrdinský stupeň jeho ctností, a v roce 1983 byl bratr Jeremiáš papežem sv. Janem Pavlem II. beatifikován. Jeho liturgická památka připadá na 8. květen a překrývá se tak s památkou Panny Marie, Prostřednice všech milostí, proto bývá překládána již na 7. květen.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]