Iviron

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Iviron
Základní informace
Výstavba980
Poloha
AdresaAthos, ŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Iviron (řecky Ιβήρων) je pravoslavný klášter (monastýr), jeden ze skupiny klášterů na hoře Athos v Řecku. Jde o jeden z nejstarších klášterů v této mnišské autonomní oblasti. Byl založen gruzínskými mnichy Janem Iberským a Janem Tornikosem mezi lety 980–983.[1] Gruzínský prapůvod je obsažen i v názvu kláštera, Iviron značí v řečtině "gruzínský", respektive "iberský".[2] Byl to třetí klášter na Athosu a v tradiční hierarchii dvaceti athoských klášterů je rovněž na třetím místě.[3]

Zpočátku působil jako centrum gruzínské vzdělanosti v Byzantské říši a byla v něm překládána četná díla z řečtiny. V 11. století klášter hostil 300 mnichů a vlastnil více půdy, než hlavní klášter Velká lávra. V klášteře působili řečtí i gruzínští mniši, mezi nimiž panovala značná rivalita. Oba národy sloužily bohoslužby odděleně. Počet Gruzínců však klesal a v roce 1356 řecký prvek natolik převýšil, že bylo stanoveno, že igemunem může být jen Řek a mše v hlavním kostele (katolikonu) se začaly sloužit pouze v řečtině. Ve 14. století byl klášter vypleněn Katalánskou kompanií.

Klášterní knihovna obsahuje přes 20 000 knih, listin či svitků v řečtině, gruzínštině či latině, mezi nimi například vzácný rukopis Barlaam a Josafat. Nachází se zde obrovské množství uměleckých předmětů spojených s gruzínskou a byzantskou historií (např. ikona Panagia Portaitissa). Architektonicky vyniká zejména katolikon kláštera, který patří k nejzachovalejším stavbám na poloostrově. V roce 1513 prošel rekonstrukcí, během níž vzniklo rovněž několik vzácných fresek. Klášter a katolikon jsou zasvěceny Zesnutí přesvaté bohorodice, hlavní klášterní svátek se proto slaví 15. srpna. K monastýru patří také skit Jana Křtitele, 11 kathismát (menších klášterních jednotek) a 26 cel (kellia). Klášteru také kromě toho přísluší 16 kaplí. V současnosti tvoří klášterní komunitu zhruba 30 mnichů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Monastier Iviron na slovenské Wikipedii.

  1. Holy Monastery Iviron. Monastiriaka - Mount Athos [online]. [cit. 2023-08-24]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2023-08-24. (anglicky) 
  2. Monastery of Iveron at Mount Athos. The Byzantine Legacy [online]. [cit. 2023-08-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Monastery Iviron. Mountathosinfos.gr [online]. [cit. 2023-08-24]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]