Islám v Togu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mešita v Sokodé

Islám v Togu vyznává přibližně 15 až 20 % populace. Do Toga se islám dostal přibližně ve stejnou dobu jako do dalších států Západní Afriky. Většina muslimů v této zemi se hlásí k sunnitům, kteří dodržují typ islámského práva zvaný málikovský mazhab. Většina muslimů žije na severu země.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Islám se do zemí Západní Afriky ležících jižně od Sahary dostával ve středověku pomocí obchodních cest se solí a zlatem, díky berberským a tuaregským obchodníkům. Postupem času doprovázeli tyto obchodníky na jejich cestách i muslimští duchovní a učenci, kteří šířili svou víru a pořádali bohoslužby. Od 15. století se v severní části Toga začal šířit islám díky tradičním nomádským skupinám Hausů a Fulbů.[1] V jižní části země, která v té době byla součástí Dahomejského království, zůstala zachována tradiční africká víra. V 16. století kolonizovali Portugalci pobřežní oblasti známé jako Pobřeží otroků a přinesli do oblasti křesťanskou víru.[2] Na počátku 19. století se počet muslimů v zemi výrazně zvýšil v důsledku masivního přílivu muslimských uprchlíků ze severní Nigérie.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ислам в Того na ruské Wikipedii.

  1. Hopen, C. Edward. Fulani. In Muslim Peoples: A World Ethnographic Survey / edited by Richard V. Weekes. 2. vyd. Westport: Greenwood Press, 1984. s. 257–261.
  2. 7.2. Западная Африка в эпоху колониального проникновения европейских держав (XV—XVIII вв.). runivers.ru [online]. [cit. 2021-08-28]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]