Indiana Jones (textové hry)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Indiana Jones
Žánradventura
VydavatelProxima – software nové dimenze
PlatformaSinclair ZX Spectrum
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Indiana Jones a chrám zkázy, Indiana Jones II a Indiana Jones III jsou textové hry pro počítače Sinclair ZX Spectrum a kompatibilní (například Didaktik). Jejich autorem je František Fuka, který je naprogramoval v letech 1985, 1987 a 1990. Hry byly v roce 1992 vydány společností Proxima – Software jako součást souboru her Fuxoft uvádí.

Indiana Jones a chrám zkázy[editovat | editovat zdroj]

Indiana Jones a chrám zkázy je druhá textová hra Františka Fuky.[1] Je inspirována filmem Indiana Jones a chrám zkázy. Ve hře se objevují i prvky z filmu Krotitelé duchů.[2] Úkolem hráče je najít masku slunečního boha. Hra je ovládána pomocí příkazů zadávaných z klávesnice.

Hra má přes 30 lokací a hráč se může pohybovat do čtyř světových stran a nahoru a dolů.[2]

František Fuka podle svých slov hru pojmenoval jako Indiana Jones a Chrám zkázy dříve než viděl film a po uvedení filmu v Československu byl překvapen, že byl česky pojmenován také jako Indiana Jones a chrám zkázy, přestože podle něho anglický název Indiana Jones and the Temple of Doom znamená trochu něco jiného.[3]

Indiana Jones II[editovat | editovat zdroj]

Hra je inspirována filmem Dobyvatelé ztracené archy. Děj hry se odehrává v Africe. Úkolem hráče je najít faraonův platinový náhrdelník. Hra je ovládána pomocí kontextového menu, ve kterém jsou nabízeny pouze momentálně dostupné akce.[4] Celá hra se tak ovládá pouze třemi klávesami, z nichž dvě slouží propohyb v menu a třetí k potvrzení volby.[4] Hra má malý rozsah a inventář věcí, které může mít postava hráče u sebe, je omezen na pět.[4]

Indiana Jones III[editovat | editovat zdroj]

Hra je inspirována filmem Indiana Jones a poslední křížová výprava. Je ovládána pomocí příkazů zadávaných z klávesnice. Hra umožňuje ukládání stavu hry na magnetofon a do paměti, do paměti je možné uložit osm různých pozic.[5] Ke hře bylo dodáváno intro se zajímavostmi o hře.

Pokračování[editovat | editovat zdroj]

Pokračováním herní série Františka Fuky je textová hra Indiana Jones a zlatá soška Keltů z roku 1990, kterou naprogramoval Jiří Fencl. Stejný autor napsal i hru Tom Jones, která začíná podobně jako Indiana Jones a zlatá soška Keltů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/games-info/f/FuxoftUvadi....pdf[nedostupný zdroj], str. 7
  2. a b Hra 7: Indiana Jones a Chrám zkázy (1985). Herní archeolog [online]. 2017-03-03 [cit. 2017-09-19]. Dostupné online. 
  3. -yves-. Rozhovor s autorom - František Fuka. Bit. 1991, čís. 10, s. 38. ISSN 1210-0242. 
  4. a b c Hra 114: Indiana Jones 2 (1987). Herní archeolog [online]. 2017-09-18 [cit. 2017-09-19]. Dostupné online. 
  5. TIŠNOVSKÝ, Pavel. Historie vývoje počítačových her (136. část – české textovky III). Root.cz [online]. 2014-07-31 [cit. 2017-09-19]. Dostupné online. ISSN 1212-8309. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]