Expedice na divnou planetu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Expedice na divnou planetu
PlatformaSinclair ZX Spectrum
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Expedice na divnou planetu, známá také jako Expedice první na podivnou planetu[pozn. 1], je hra pro počítače Sinclair ZX Spectrum a kompatibilní (například Didaktik). Jedná se o hru českého původu, autorem je Tomáš Vilím, který ji napsal pod přezdívkou Universum. Hra obsahuje obrázky nakreslené Vladimírem Jiránkem. Vydavatelem hry byla společnost Proxima - Software v. o. s., hra byla vydána v roce 1991 jako součást souboru her Expedice.

Cílem hry je postupně složit 68 obrázků. Obrázky jsou rozděleny na 6 × 5 políček, jedno políčko je ponecháno volné. Obrázky se skládají vhodným přesouváním dílů v jednotlivých políčkách, navíc je možné jednotlivé díly otáčet o 90 ° či zrcadlově převracet. Po úspěšném dokončení hry se hráč dozví, jak obrázky uložit na kazetu.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Podle úvodního obrázku ze hry (ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/screens/load/e/gif/Expedice.gif[nedostupný zdroj]) se hra jmenuje Expedice první na podivnou planetu, ale na přebalu kazety, na které byla tato hra distribuována (ftp://ftp.worldofspectrum.org/pub/sinclair/games-inlays/Compilations/ExpediceCompilation.jpg[nedostupný zdroj]) je pojmenována jako Expedice na divnou planetu. Na objednacím listu v časopise ZX Magazín č. 2/94 je uvedena pouze pod názvem Expedice.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]