Hospic sv. Jana Nepomuckého Neumanna v Prachaticích

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hospic sv. Jana Nepomuckého Neumanna v Prachaticích
Základní informace
Výstavba1572
Poloha
AdresaPrachatice, ČeskoČesko Česko
UliceHorní
Souřadnice
Map
Další informace
Webhttps://www.hospicpt.cz/
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hospic sv. Jana Nepomuckého Neumanna v Prachaticích se nachází na adrese Neumannova 144. Byl zřízen v roce 2000 v areálu, který patřil Kongregaci Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Areál kromě původní budovy tvoří i zadní objekt bývalého kláštera.

Hospic sídlí v budově původně středověkého původu, která byla přestavěna v 90. letech 19. století. Dvoupatrový dům měl původně renesanční fasádu s psaníčkovými sgrafity ve spodní části a bohatými malbami v části horní. Později byl přestavěn a výzdoba byla odstraněna; nejprve zmizela sgrafitová psaníčka v přízemí objektu[1], později byla přestavěna celá fasáda a odstraněn vjezd z Horní ulice. Některé z dekorací byly sňaty a uchovány v Prachatickém muzeu. Průčelí domu tehdy zdobila rustika a znak držený zbrojnoši. Výjevy dále zahrnovaly jednorožce, hon srnců a zajíců, souboj gryfa se lvem. V nejvyšší části budovy se nacházel znak rodu Rožmberků a letopočet 1572.

Po roce 2003 byla v zadní části rozšířena tak, aby zde mohly být umístěny prostory hospice. Přesunut kvůli tomu byl tehdejší domov seniorů a vykoupeny některé další domy. Zakázku za sumu 80 milionů Kč tehdy realizovala společnost Metrostav.[2] Po roce 2006 byla budova dána do užívání ve svém celém rozsahu.

Původní stavba s průčelím do Horní ulice není evidována jako kulturní památka.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MAREŠ, František; SEDLÁČEK, Jan. Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, Okres prachatický. Praha: Archaeogická kommisse při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1913. S. 286. 
  2. Článek na portálu hospicpt.cz

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]