Hora Pokušení

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hora Pokušení
הר جبل الأربعين
Hora Pokušení u Jericha
Hora Pokušení u Jericha

Vrchol350 m n. m.
Prominence400 m
Poloha
SvětadílAsie
StátPalestinaPalestina Palestina (Izrael)
Souřadnice
Hora Pokušení
Hora Pokušení
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hora Pokušení (arabsky جبل الأربعين, Džebel Karantal, anglicky Mount of Temptation nebo Mount Quarantania), je hora vzdálená přibližně 5 km severozápadně od města Jericha na Západním břehu Jordánu.[1]

Jméno[editovat | editovat zdroj]

Podle křesťanské tradice měl na tomto místě Ježíš z Nazareta odolat pokoušení od ďábla, když se před tím čtyřicet dní postil. Na svahu hory je řecký ortodoxní klášter Karantal, kam vede z Jericha lanovka.[2]

Na severním svahu hory se nachází pramen Ain Duk.[3] Na hoře jsou četné jeskyně, které byly archeologicky prozkoumány.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Hasmoneovská éra: Pevnost Dok[editovat | editovat zdroj]

Na vrcholu jsou pozůstatky seleukovské pevnosti Dok nebo Dagon. Podle židovského historika Flavia Josepha a 1. knihy Makabejských zde byli okolo roku 134 vládce Judeje Šimon, jeho matka a dva synové zavražděni zetěm Ptolemaia.[4] Šimon byl jedním z vůdců povstání Makabejských a zakladatel Hasmoneovského království.[5]

Byzantská éra[editovat | editovat zdroj]

V roce 340 opustil svatý Chariton svůj první klášter, který založil v poušti Judeje, protože byl přeplněný, a založil v Duka na vrcholu hory kapli. Další založil v jeskyni na východním svahu hory, kde pobýval Ježíš. Podle křesťanské tradice byla hora tím místem, kam Ježíše po 40 dnech postu vyvedl ďábel, ale nesvedl ho L 4, 5 (Kral, ČEP) ; proto se hora arabsky nazývá „Karantal“ (Hora Čtyřiceti dní). Chariton později opustil klášter směrem na Suku u Betléma a jeho nástupcem se stal mnich Elpidius.

Doba křížových výprav[editovat | editovat zdroj]

Duka a jeskyně v jejím okolí byly až do 8. století obývané; pak byly opuštěny a znovu osídleny v době křížových výprav.

19.–21. století[editovat | editovat zdroj]

Klášter Sandarion na svahu a pevnost Dok na vrcholu Hory Pokušení, pohled od města Jericha.

S muslimským znovudobytím regionu klášter ztrácel na významu, až byl zcela opuštěn. V roce 1874 jej koupila řecká pravoslavná církev a založila zde v roce 1897 klášter Sarandarion. Z kláštera vede úzká cesta ke staré hasmoneovské pevnosti Dok a ke kapli svatého Charitona.

V roce 1948, během Izraelské války za nezávislost, převzali dočasně arabští uprchlíci kontrolu nad klášterem a přinutili mnichy jej opustit, Dokumentární film o Hoře pokušení německé televize ZDF série Terra X z roku 2011 se zmínil o posledním mnichovi, otci Gerasimovi, který klášter přibližně 30 let obýval a pečoval o něj.[6]

Archeologie[editovat | editovat zdroj]

Při archeologických výzkumech v jeskyních v blízkosti kláštera v letech 1986 až 1993 byly nalezeny četné nálezy, datované do doby měděné a počátku doby bronzové. Našly se dále papyry z jeruzalémského chrámu, z doby Druhého chrámu a z doby povstání Bar Kochby. Nicméně stratigrafie archeologického naleziště je porušena středověkými a novověkými zásahy. Tak zde byly nalezeny například řecké noviny z roku 1948 nebo zbraně jordánské armády z Šestidenní války.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Berg der Versuchung (Westjordanland) na německé Wikipedii.

  1. Video: The Mount of Temptation in depth - Franciscan Foundation for the Holy Land. Franciscan Foundation for the Holy Land. 2015-03-03. Dostupné online [cit. 2018-11-23]. (anglicky) 
  2. NICETRIP - E. Mount of Temptation - Jericho Cable Car. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  3. SEPP, J. N. Jerusalem und das heilige Land. [s.l.]: Hutter, Schaffhausen 819 s. Dostupné online. ISBN 9785880568956. (německy) Google-Books-ID: kf4QAwAAQBAJ. 
  4. Seite:JosephusBellumGermanKohout.djvu/023 – Wikisource. de.wikisource.org [online]. [cit. 2018-11-23]. Dostupné online. (německy) 
  5. Simon, der Makkabäer. www.bibelwissenschaft.de. Dostupné online [cit. 2018-11-23]. (německy) ; poněkud odlišně v Bibli, 1. Makabejská 16,11.
  6. DOKUS. Der Berg der Versuchung von Jericho. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]