Holičky (Ralsko)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Holičky
Křižovatka v bývalých Holičkách, odbočka do Černé Noviny
Křižovatka v bývalých Holičkách, odbočka do Černé Noviny
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Holičky
Holičky
Další údaje
Zaniklé obce.cz153
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Holičky (německy Hultschken) je zaniklá obec v okrese Česká Lípa, v severní části bývalého vojenského prostoru Ralsko, při jehož založení zanikla. Ležela asi 11,5 km severovýchodně od Kuřívod a 3 km jihozápadně od Osečné. Původní zabrané katastrální území bylo Holičky[1], současné je Náhlov[2] v novodobém městě Ralsko.

Na bývalé sídlo upomíná názvem Holičský vrch, který leží asi jeden kilometr vsv. směrem.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skalní kovárna v bývalých Holičkách

První zprávy o obci pocházejí z 16. století. Její název lze odvodit z německého „Holzung“ což znamená "mýcení lesa". Česky „holina“ popisovala planinu, která vznikla při vykácení lesa. V minulosti zde žili horníci, v okolí těžila železná ruda. Z dochovaných záznamů lze zjistit, že zde žili i řemeslníci (košíkáři a bednáři).[4]

Při sčítání lidu roku 1921 bylo v Holičkách 37 domů se 165 obyvateli (162 Němců a 3 Češi). Farní úřad byl ve Svébořicích. Zdravotní obvod, četnická stanice, pošta a telegraf byly v Osečné (3,5 km) a železniční stanice v Křižanech (11,5 km). Malá část Holiček přináležela obci Černá Novina.[5]

Obec zanikla po roce 1945, kdy bylo německé obyvatelstvo vystěhováno a poté se oblast připojila k vojenskému prostoru Ralsko. Zůstaly zde zachovalé sklepy jako jediný pozůstatek obce.[4]

Festival Proměny[editovat | editovat zdroj]

Festival Proměny 2023: Výtvarná instalace "Světelná řeka" Vítězslava Plavce v bývalé skalní kovárně

V zaniklé obci se v sobotu 5. června 2021 v Holičkách konal festival Proměny. Program festivalu tvořilo setkání a procházka land artovou výstavou. Byla představena umělecká díla z přírodního materiálu, která vytvořili v rámci workshopu tři umělci z Německa: Andreas Stegemann, Kerstin Stegemann, Lala Podlacha a pět Čechů: Ondřej Koudelka, Jan Macek, Jan Troják, Ruda Waypa Novák a SAON. V rámci festivalu se konali tvořivé dílny: stone balancing, focení s koulí, tváře z hlíny, hračky z přírodních materiálů a paměť místa.[6] Podruhé uspořádal Geopark Ralsko v Holičkách festival Proměny v červnu roku 2023.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední archiv zeměměřictví a katastru ČÚZK. Stabilní katastr – indikační skici a císařské otisky [online]. [cit. 2015-12-31]. Dostupné online. 
  2. Územně identifikační registr ČR. Katastrální území Náhlov [online]. 2013-05-29 [cit. 2015-09-23]. Dostupné v archivu. 
  3. Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2015-09-28]. Dostupné online. 
  4. a b V zaniklé obci Holičky v Ralsku vznikla galerie pod širým nebem. Ekolist.cz [online]. [cit. 2021-06-06]. Dostupné online. 
  5. Chytilův místopis ČSR [online]. www.zanikleobce.cz [cit. 2015-09-14]. Dostupné online. 
  6. Land-artové setkání v zaniklé obci Holičky: Festival-ralsko. www.landart-ralsko.com [online]. [cit. 2021-06-06]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]