Zábělce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zábělce
Místo bývalých Zábělců – středová silnice
Místo bývalých Zábělců – středová silnice
Lokalita
StátČeskoČesko Česko
Zeměpisné souřadnice
Zábělce
Zábělce
Další údaje
Zaniklé obce.cz13999
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Zdroje k infoboxu a českým sídlům.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zábělce (též Zábelec či Zábelce, německy Sabelce) je zaniklá osada či skupina chalup v okrese Česká Lípa, na východě bývalého vojenského prostoru Ralsko, kvůli jehož založení zanikla. Ležela asi 9,5 km na severovýchod od Kuřívod a asi 5,5 km na jihozápad od Osečné. Byla správně podřízena později též zaniklé obci Palohlavy. Původní zabrané katastrální území bylo Palohlavy[1], současné je Náhlov[2] v novodobém městě Ralsko.

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Trosky domu v bývalých Zábělcích

Osada ležela na travnaté stráni nad údolími Čertova potoka a Zábrdky. Zdejší usedlosti stály roztroušeně po obou stranách cesty z Dolní Noviny do údolí Zábrdky. Osada se nalézala asi 1,5 km severovýchodně od Palohlav.[3]

Osada nemá dlouhou historii, na mapě z roku 1843 jsou ještě nezastavěné pozemky – pole a louky. Později zde bylo postaveno pět domů. Poblíž bylo několik samot, např. Krba. Zábelec vznikl proto, že rozrostlé rodiny v Palohlavech potřebovaly nové prostory, a tak si vybraly pozemky na Zábelci. Voda zde nebyla, tak si postavili vodovod (vodojem stále stojí nad osadou, vodárna je v údolí Zábrdky).[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední archiv zeměměřictví a katastru ČÚZK. Stabilní katastr – indikační skici a císařské otisky [online]. [cit. 2016-01-01]. Dostupné online. 
  2. Územně identifikační registr ČR. Katastrální území Náhlov [online]. 2013-05-29 [cit. 2016-01-01]. Dostupné v archivu. 
  3. Mapy.cz [online]. Seznam.cz [cit. 2015-10-14]. Dostupné online. 
  4. Zábelec [online]. informacni-stredisko-roven6 [cit. 2015-10-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]