Hlavačov (Choceň)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hlavačov
Terénní pozůstatek hradu
Terénní pozůstatek hradu
Základní informace
Slohgotický
Zánik1338
Stavebníkasi Václav II.
Poloha
Adresa2 km severozápadně od města, Choceň, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Hlavačov
Hlavačov
Další informace
Rejstříkové číslo památky86699/6-3801 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hlavačov je jméno zaniklé tvrze nebo hradu, která se nacházela asi 2,3 km SZ od náměstí v Chocni. Název Hlavačov je relativně novodobý a vznikl podle příjmení novověkých majitelů pozemků. Původní název hradu není znám. Jeho zbytky jsou chráněny jako kulturní památka České republiky.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

O historii hradu toho moc známo není. Snad pochází ze 13. století. Podle některých pramenů ho zbořil vojenskou akcí Karel IV. v roce 1338. Jiné prameny však tento údaj vztahují na jiný hrad v okolí Chocně, např. Vranov nebo Zítkov.

Dnešní stav[editovat | editovat zdroj]

Dodnes se dochovaly pouze terénní nerovnosti, které jsou však na první pohled patrné. Jedná se o asi 6 m hluboký hradní příkop a val. Uprostřed je pahorek na místě bývalého hradu, kde je i prohlubeň na místě věže. Areál je dnes zcela zalesněn. Východní svah k Tiché Orlici je velmi strmý, pod svahem dnes vede železnice Choceň-Týniště nad Orlicí. Na ostatní strany je v podstatě rovina, proto zde bylo vybudováno mohutné opevnění.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2015-10-31]. Identifikátor záznamu 78019343 : Hrad Hlavačov – valy starého hradu, archeologické stopy. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Šimek T. et. al. (1989): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, vol. 6, východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]