Tajmen sibiřský

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hlavatka sibiřská)
Jak číst taxoboxTajmen sibiřský
alternativní popis obrázku chybí
Tajmen, chycený roku 2007 v Mongolsku
Stupeň ohrožení podle IUCN
zranitelný
zranitelný[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídapaprskoploutví (Actinopterygii)
Řádlososotvární (Salmoniformes)
Čeleďlososovití (Salmonidae)
Rodhlavatka (Hucho)
Binomické jméno
Hucho taimen
Pallas, 1773
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tajmen sibiřský, též hlavatka sibiřská nebo pouze tajmen (Hucho taimen), je největší lososovitá ryba světa, dorůstající délky až 200 cm a hmotnosti přes 80 kg. Vyskytuje se v řekách Mongolska a Sibiře, např. v Selenze, Ononu, Angaře a Leně.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem i způsobem života se tajmen podobá blízce příbuzné hlavatce obecné, je však tmavší a má větší hlavu. Zbarvení je červenohnědé až šedé, s kovovým leskem a zdobené četnými skvrnami, ploutve mají načervenalou barvu. Je to dravec, živící se menšími rybami, ale také vodními ptáky, savci a obojživelníky. Tajmen je stálá, výrazně teritoriální ryba, hájící si svůj revír. Tře se na jaře, v dubnu až červnu, na štěrkovém dně. Ryby před třením vytloukají do dna miskovité prohlubně, kam uloží oplodněné jikry a překryjí je štěrkem.

Pro svou velikost a sílu je tajmen vyhledávanou trofejní rybou. Sportovní rybáři ho chytají většinou přívlačí na umělé nástrahy (třpytky, woblery) nebo mrtvé rybky. Hlavní sezóna lovu připadá na podzim. Vzrůstové možnosti tajmena jsou mimořádné, běžně dorůstá délky přes 120 cm a hmotnosti 40 kg, výjimečně i přes 200 cm a 80 kg. Největší tajmen, chycený roku 1943, vážil 105 kg a měřil 210 cm.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]