Hieronym Raaser

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hieronym Raaser OFM
kněz
Zasvěcený život
Institutfrantiškáni
Osobní údaje
Národnostněmecká
Významné díloGeistlicher Denck-Pfenning
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hieronym Raaser, počeštěně Jeroným Raaser byl německý františkán náležící do české františkánské provincie sv. Václava činný v polovině 18. století. Ze skromných známých biografických údajů o něm můžeme odvodit jen, že působil v opavském konventu františkánů u Sv. Barbory, záhy poté zrušeném během josefínských reforem.[1] Byl vysvěcen na kněze a jako takový jistě aktivně pastoračně působil mezi věřícím lidem.

Hieronym Raaser byl autorem populární lidové duchovní příručky Geistlicher Denck-Pfenning.[2] Na titulních listech knihy chtěl bratr Hieronym zůstat v anonymitě používajíc formulace „od jednoho z menších bratří, ještě menšího kněze reformované české provincie františkánů“, jeho autorství je však jasně uvedeno hned na následujícím potvrzení o prozkoumání díla františkánskými teology a schválení řádového představeného (českého provinciála) k vytištění. Popularitu tohoto nevelkého díla (cca 50 stran osmerkového formátu) obsahujícího dle titulu duchovní myšlenky k rozjímání na každý den, dokládá jeho opakované vytištění v průběhu prvního čtvrtstoletí. Dochování exempláře z prvního vydání z roku 1744 se nepodařilo ověřit, jsme o něm však informování v řádovém schválení druhého vydání, kde se ve svém svolení k vytištění provinciál Benvenut Peter odvolává na starší schválení svého předchůdce Severina Vrbčanského z roku 1744.[3] Podruhé se „duchovní pamětní groš“ objevil v roce 1754, kdy jej v Opavě vytiskl místní tiskař Johann Wentzl Schindler.[4] Poslední známé a podle titulní stany třetí vydání je o patnáct let mladší a vyšlo roku 1769 z téže opavské knihtiskárny tehdy vlastněné Magdalenou Schindlerovou (faktor Joseph Gabriel).[5]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Působiště je odvozeno podle titulních stran a církevních schválení jednotlivých vydání jeho díla. Nekrologium české františkánské provincie Raasera neuvádí, snad tedy přešel z české provincie do roku 1755 z ní oddělené slezské řádové provincie sv. Hedviky. Srov. ELBEL, Martin. Slezsko a česká františkánská provincie (15.-18. století). In: Slezsko v dějinách českého státu. Opava: Slezský ústav Slezského zemského muzea, 1998. ISBN 80-86101-18-5. S. 211–219, zde s. 217.
  2. Úplný název dle 2. vydání z roku 1754: Geistlicher Denck=Pfenning Das ist: Nutzlicher Reim=Spruch, Welcher dem irrdischen Wanders=Mann auff seiner zeitlichen Pilgerschafft abzureißen Auß Christlicher Liebes=Neigung zu seiner Seelen=Heyl freundlichst anerbotten, und zu bequemen kurtz gefasten Andachts=Gebrauch Auff jeden Tag durch das gantze Jahr vorgelegt, und Wohlmeynend geschencket wird; Von Einem dem mündern Brüder, mündesten Priester der Reformirten böhmischen Provintz Franciscaner. Titul v dalším vydání (1769) se mírně liší v ortografii a interpunkci.
  3. Vydání z roku 1754, s. 3: „Facultas ... Ministri Provincialis. Cum Opusculum quoddam intitulatum Geistlicher Denck=Pfenning, ab Alumno nostrae Provinciae Venerando Patre Hieronymo Raaser, conscriptum a duobus Patribus ... revisum judicatur ... dedi in conventu nostro Pragensi B.V.Mariae ad Nives, die 14. Martii 1744. F. Severinus Wrbczansky, Minister Provincialis Bohemiae.“ Pro schvalování díla k tisku představeným u františkánů srov. BAJGER, Matyáš Franciszek. Česká františkánská knižní kultura : knihovny minoritů, františkánů a kapucínů v průběhu staletí. Ostrava, 2007 [cit. 6.10.2017]. Rigorózní práce. FF Ostravské univerzity. Vedoucí práce Nina Pavelčíková. s. 141–142 (kapitola „Knihovny ve františkánských klášterech v novověku“ – „Vydávání knih“). Dostupné online.
  4. Viz Knihovna. Akademie věd ČR. Bibliografie cizojazyčných bohemik katalog s uvedením dochování v Národní knihovně ČR, signatura Se 889.
  5. Viz Knihovna. Akademie věd ČR. Bibliografie cizojazyčných bohemik katalog s uvedením dochování v Národní knihovně ČR (signatura 65 F 1197), Městské knihovně v Praze (57 G 22), františkánské knihovně u P. Marie Sněžné v Praze (Pb 44) a Vědecké knihovně v Olomouci (600.106). Viz též PUMPRLA, Václav. Soupis starých tisků ve fondech Státní vědecké knihovny v Olomouci. I, Tisky vydané na území Čech a Moravy v letech 1501-1800. Olomouc: Státní vědecká knihovna, 1974-1979. Č. 3752. . Svolení k vytištění tentokrát udělil v opavském konventu provinciál Lucius Hornisch.