Matthias Klostermayr

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hiasl)
Matthias Klostermayr
Narození3. září 1736
Kissing
Úmrtí6. září 1771 (ve věku 35 let)
Dillingen an der Donau
Povolánízločinec
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Matthias Klostermayr, narozen jako Matthäus Klostermayr, též zván Bayerische Hiasl (nebo Bayerische Hiesel[1]; 3. září 1736 Kissing - 6. září 1771 Dillingen an der Donau) byl pytlák a zbojník, vůdce „spravedlivé lupičské bandy“ v tehdejším švábsko-bavorském pohraničí.

Titulní strana a frontispis biografie z roku 1772

Poté, co jeho pytláckého kolegu Sternputze zabil myslivec, Klostermayr začal útočit s až 30 osob čítající tlupou na úřady a další veřejné instituce. Například uloupil peníze z daní na úřadě v Täfertingenu, a pak je rozdal místním lidem. Polapen byl po přestřelce 14. ledna 1771 švábskou vojenskou jednotkou pod vedením poručíka Josefa Schedela v hostinci Gasthof Post v Osterzellu. Později byl odsouzen k smrti a exemplárně potrestán v Dillingenu: uškrcen, poté rozlámán v kole, sťat a rozčtvrcen.

Matthias Klostermayr byl slavný už za svého života. Pro mnoho současníků z chudších vrstev byl lidovým hrdinou, ačkoli měl na svědomí četné násilné zločiny proti nevinným. Žije dodnes v mnoha bavorských příbězích, písních a legendách. Friedrich Schiller prý ho použil jako vzor postavy Karla Moora ve hře Loupežníci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Matthias Klostermayr na německé Wikipedii.

  1. Hugo Hayn: Der Bayerische Hiesel. Jena 1905

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]