Krvinkovky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Haematozoea)
Jak číst taxoboxKrvinkovky
alternativní popis obrázku chybí
Merozoiti rodu Plasmodium uvnitř erytrocytu
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeChromalveolata
NadkmenAlveolata
Kmenvýtrusovci (Apicomplexa)
Třídakrvinkovky (Aconoidasida)
Peters, and Haberkorn, 1980
Řády
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Krvinkovky (Aconoidasida, Haematozoea) je třída parazitických prvoků (výtrusovců) s redukovaným apikálním komplexem nepohlavní generace. Jsou to původci závažných onemocnění lidí i zvířat, přenášených krev sajícími členovci. Významné jsou rody Plasmodium, původce malárie, Babesia, původce babesiózy, a Theileria, která způsobuje smrtelné onemocnění skotu.

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Jsou to obligátní parazité, v životním cyklu dochází ke střídání hostitelů – definitivním hostitelem jsou členovci, mezihostitelem pak obratlovci včetně člověka. Nepohlavní rozmnožování probíhá většinou v krevních buňkách, gamogonie a sporogonie ve střevě, slinných žlázách i jinde v těle členovce, který zároveň slouží jako vektor. Zygoty jsou pohyblivé (tzv. ookinety) a uvnitř se netvoří sporocysty, ale přímo sporozoiti. Nedochází tudíž k encystaci a infekční stadia jsou přenášena při sání krve přímo do nového hostitele.

Životní cyklus rodu Plasmodium

Definitivním hostitelem prvoka Plasmodium jsou komáři rodu Anopheles, Aedes a Culex. Když se takový komár napije krve obratlovce, který trpí malárií, nasaje také samčí a samičí gamonty, které se v jeho střevě přemění na gamety. Pohyblivé zygoty pronikají do stěny střeva, kde vytvoří tenkostěnnou oocystu, vyklenutou z vnějšího povrchu střeva. V ní se vyvíjí sporozoiti, kteří po prasknutí oocysty migrují hemolymfou do slinných žláz komára.

Komár při dalším nasátí krve přenese sporozoity do krve nového mezihostitele. Ty nejprve migrují do jater, kde se v buňkách jaterního parenchymu přemění na meronty, kteří se nepohlavně množí za vzniku několika tisíc merozoitů. Merozoiti pronikají do červených krvinek, kde se opět množí merogonií. Po určité době se z merozoitů začnou vyvíjet první gamonti, kteří mohou opět infikovat komára a cyklus se tak opakuje.

U řádu Piroplasmida jsou definitivními hostiteli klíšťata, jinak je cyklus velmi podobný.

Taxonomická poznámka[editovat | editovat zdroj]

V některých novějších systémech je třída místo Haematozoea nazývána Aconoidasida, a to podle uspořádání apikálního komplexu. Jak již bylo zmíněno, u této třídy je apikální komplex redukovaný, konoid a někdy také prekonoidální prstence totiž chybí.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HAUSMAN Klaus, HÜLSMANN Norbert. Protozoologie. Z angl. 2. vyd. přel. RNDr. Jiří Lom DrSc. 1. vyd. v ČR. Praha: Academia, 2003. 347 s. ISBN 80-200-0978-7.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]