Babesia

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBabesia
alternativní popis obrázku chybí
Babesia v krvi - uvnitř červených krvinek
Vědecká klasifikace
DoménaEukaryota
ŘíšeChromalveolata
NadkmenAlveolata
Kmenvýtrusovci (Apicomplexa)
Třídakrvinkovky (Aconoidasida)
Řádpiroplazmy (Piroplasmida)
ČeleďBabesiidae
RodBabesia
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Životní cyklus; člověk je náhodný hostitel

Babesia (česky někdy klíštěnka[1]) je rod výtrusovců řazený mezi piroplazmy (Piroplasmida). Jsou to jednobuněční prvoci s obligátně parazitickým způsobem života.[2] Napadají celou řadu divokých i domácích zvířat a způsobují jim vážná onemocněníbabesiózy. Mohou však napadat i člověka.

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Vegetují uvnitř červených krvinek – vytvářejí zde stadia zvaná merozoit (v jedné napadené červené krvince se obvykle nacházejí dva nebo čtyři merozoiti). Tito merozoiti se v krvi množí a čekají, až se na hostitele přisaje klíště. S nasátou krví se pak dostávají babézie do trávicího traktu klíšťat, dochází ke komplikovanému pomnožení a k infekci vajíček klíštěte, a dalšími sáními krve se babézie šíří na další hostitele.[3]

Zástupci[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi sto druhů babézií, ze známějších je možné jmenovat:[2]

B. divergens je východoevropský a středoevropský parazit napadající skot; přenáší jej klíště obecné (Ixodes ricinus). Mimoto se v ČR vyskytuje i B. microti, parazit hlodavců, přenášený rovněž klíšťaty rodu Ixodes.[3] Přestože je babesióza zoonóza, napadá náhodně i člověka: v USA je většina lidských babesióz způsobena zřejmě druhem B. microti; některé infekce mohou zůstat člověkem nepovšimnuty, ale za určitých okolností se nemoc může komplikovat.[4]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.biolib.cz/cz/taxon/id133044/
  2. a b Larry Simpson; Irwin Sherman; David Campbell; Patricia Johnson. Babesia - introduction [online]. Online Course in Molecular Parasitology [cit. 2009-12-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-07-30. 
  3. a b VOLF, Petr; HORÁK, Petr. Paraziti a jejich biologie. Praha: Triton, 2007. (Vyd. 1). ISBN 978-80-7387-008-9. S. 318. 
  4. MURRAY, Patrick R.; ROSENTHAL, Ken S.; PFALLER, Michael A. Medical Microbiology, Fifth edition. [s.l.]: Elsevier, 2005.