Hřbitovní kaple (Gohrisch)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hřbitovní kaple v Gohrisch
Místo
StátNěmeckoNěmecko Německo
Spolková zeměSasko
Zemský okresSaské Švýcarsko-Východní Krušné hory
ObecGohrisch
LokalitaKurort Gohrisch
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevevangelicko-luterská
FarnostKönigstein-Papstdorf
Statushřbitovní kaple
Užívánípříležitostné
Datum posvěcení1952
Architektonický popis
Stavební slohmoderní architektura
Typ stavbykaple
Výstavba19511952
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
AdresaSchandauer Straße
01824 Gohrisch
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřbitovní kaplesaské obci Gohrisch (německy Friedhofskapelle Gohrisch) je moderní dřevěná funerální stavba postavená v letech 1951–1952 na místním lesním hřbitově.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Lesní hřbitov na východním okraji vsi Kurort Gohrisch v ulici Schandauer Straße vznikl v roce 1940. Hřbitovní kaple byla postavena až v poválečném období v letech 1951–1952. Kaple nebyla v dalších letech stavebně upravována a slouží nepřetržitě k poslednímu rozloučení se zemřelými. Je chráněná jako kulturní památka pod číslem 09223498, lesní hřbitov je zapsán samostatně pod číslem 09304438.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Celodřevěná moderní stavba hřbitovní kaple stojí na vyvýšeném místě v centrální části hřbitova. Její presbytář směřuje na severovýchod. Kapli obdélníkového půdorysu doplňuje v průčelí předsíň. Okna bočních stěn zakončuje lomený oblouk. Ze sedlové střechy kryté pálenými taškami vystupuje v přední části dřevěný sanktusník.

Hřbitov[editovat | editovat zdroj]

Lesní hřbitov nepravidelného tvaru má založenou síť cest. Vstup tvoří brána s pískovcovými sloupy. Hlavní osu tvoří břízová alej směřující ke hřbitovní kapli. Dalšími hojnými dřevinami jsou různé druhy rododendronů, borovice lesní a buk lesní. V podrostu roste barvínek menší.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • MEICHE, Alfred. Historisch-Topographische Beschreibung der Amtshauptmannschaft Pirna. Dresden: Buchdruckerei der Wilhelm und Bertha v. Baensch Stiftung, 1927. 397 s. (německy) 
  • MÖSCHNER, Dietmar. Kirchen in der Sächsisch-Böhmischen Schweiz. Bad Schandau: Tourismusverband Sächsische Schweiz e. V., 2002. 88 s. ISBN 3-9806841-0-5. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]