Héfaistův chrám

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Héfaisteion
Základní informace
Slohdórský řád a architektura starověkého Řecka
Výstavba5. století př. n. l.
MateriályPentelský mramor a Parský mramor
Pojmenováno poHéfaistos a Théseus
Poloha
AdresaAthens Municipality, ŘeckoŘecko Řecko
Souřadnice
Map
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hefaistův chrám (řecky: Ναός Ηφαίστου) je starořecký chrám v Athénách, ležící na kopci nad agorou. Je jedním z nejlépe dochovaných starověkých chrámů vůbec.[1] Obvykle je připisován architektu Iktinovi, jenž vytvořil i známější Parthenón.[2] Byl zasvěcen Héfaistovi a bohyni Athéně, jak dokazují jejich sochy, z dílny slavného sochaře Alkamena. Ve středověku byl znám jako Theseion (Θησείο) či Theseum, kvůli četné přítomnosti Thésea ve výzdobě.[3] Stavba započala v polovině 5. století př. n. l. a byla dokončena asi v roce 420 př. n. l. Chrám je postaven v dórském slohu. Má šest sloupů na kratší straně a třináct na delších stranách. Sloupy se uprostřed mírně rozšiřují, stejně jako v případě Parthenónu. Na metopách byly zobrazeny činy Héraklovy a Théseovy, na vnitřním vlysu motivy souboje s kentaury, Theseova boje o athénský trůn, přijetí Herakla na Olympu a zrození Athény. Křesťané později chrám přeměnili na kostel zasvěcený svatému Jiří, proto se chrám dochoval a navíc ve velmi dobrém stavu. Jako kostel Řecké pravoslavné církve stavba sloužila ještě v roce 1833. Pak byla přeměněna na muzeum.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hefaisteion: Jeden z nejlépe dochovaných starověkých chrámů. Pruvodce.eu [online]. 2019-07-27 [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. 
  2. Hephaestus temple in Athens. Greeka.com [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Theseum | Ancient, Acropolis, Parthenon | Britannica. www.britannica.com [online]. [cit. 2023-08-25]. Dostupné online. (anglicky)