Gudeoch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gudeoch
Narození5. století
ÚmrtíRugiland
Povolánípanovník
Nábož. vyznánípohanství
DětiClaffo[1]
Albhari (?)[1]
RodičeLethu[1]
RodLethingové
PříbuzníTato[1] a Zucchilon (?)[1] (vnoučata)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Postup Langobardů Evropou v období stěhování národů

Gudeoch také Godehoc (?488?) byl ve druhé polovině 5. století langobardský král, následník svého otce Hildeocha.[2] Patřil k lethingské dynastii.

Langobardi byl germánský národ, který je zmíněn již v roce 98 našeho letopočtu, v knize De origine et situ Germanorum římského historika Publia Cornelia Tacita, kde jsou popsáni jako výteční válečníci.[3] Langobardi migrovali na počátku období stěhování národů od Baltu na jih a na východ Evropy. Gudeoch vládl v době, kdy se Langobardi přesouvali podél řeky Labe na území dnešních Čech, Moravy a dále na jih do Rugilandu,[2] bývalé provincie Noricum, které opustil kmen Rugiu, když byl poražen Odoakerem. Toto území si nárokoval i kmen Herulů, jehož byl Gudeoch vazalem.[3] Po jeho smrti se jeho následníkem stal jeho syn Claffo.[4]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gudeoc na norské (bokmål) Wikipedii.

  1. a b c d e Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  2. a b MAENCHEN-HELFEN, Otto. The World of the Huns: Studies in Their History and Culture. [s.l.]: University of California Press, 1973. 602 s. Dostupné online. ISBN 9780520015968. S. 127. (anglicky) 
  3. a b European Kingdoms Germanic Tribes - Lombards (anglicky)
  4. ORIGO GENTIUM LANGOBARDUM The Origin of the Lombard Nation Written c. 650 AD part IV. Archivováno 18. 2. 2015 na Wayback Machine. (anglicky) (latinsky)
Langobardští králové
Předchůdce:
Hildeoch
druhá polovina 5. století
Gudeoch
Nástupce:
Claffo